Публикация

Пациентите не се отказват от правата си


Българската асоциация „Диабет” никога и по никакъв повод не е настоявала клиничната пътека за лечение на диабетната полиневропатия да отпадне, заяви пред Хелт медия нейният председател Адриан Стоев.

Изказването му беше предизвикано от разпространената в националните медии информация, в която здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова е цитирана да казва при посещението си в Шумен, че „Пациентската организация на диабетиците в България иска клиничната пътека за лечение на диабетната полиневропатия да отпадне”.

Става въпрос за клинична пътека №8, в рамките на която пациентите с диабет получават вливания на алфа-липоева киселина, чрез което състоянието им значително се подобрява и се предотвратяват тежки усложнения на заболяването, които нерядко водят и до ампутация на крайници.

Оказва се, че пациентите със захарен диабет не само, че не искат отпадането на пътеката, но настояват осигурените от НЗОК вливания на лечебния препарат да се увеличат от 5 на 15, за да има реален ефект.

Според Адриан Стоев след венозните вливания трябва да се осигури реална възможност за последващо перорално лечение с лекарствата, съдържащи алфа-липоева киселина, защото това би била реалната борба с диабетната полиневропатия.

„Това състояние е основният проблем при много от пациентите с диабет, поради което настояваме предотвратяването и лечението му да бъде покрито в максимална степен от НЗОК”, каза председателят на асоциация „Диабет”.

Той съобщи, че по време на посещението на министър Борисова в Силистра местното сдружение на пациентите с диабет е поставило редица въпроси за по-доброто лечение на заболяването, но изключи напълно вероятността болните сами да са поискали да се лишат от съвременно лечение и профилактика на усложненията.

От своя страна Юлия Георгиева, председател на пациентската организация на диабетно болните в Силистра и член на асоциация „Диабет” заяви пред Хелт медия, че новината за исканията на пациентите присъства по некоректен начин в медийното пространство.

Всъщност болните искат да се създаде механизъм, по който да могат да получават вливанията си за профилактика и лечение на диабетната полиневропатия като приходящи пациенти в неврологичните отделения.

В Силистра също настояват да се осигурят поне 15 вливания, а не досегашните 5.

Проблемът на по-младите хора с диабет е, че дори състоянието им да е уточнено, те задължително трябва физически да престояват в болницата през цялото време на клиничната пътека за лечение на полиневропатията. Затова за част от болните би било добре да се намери механизъм препаратите да им се осигуряват в извънболничната помощ.

„Но това е нещо много по-различно от искане за отмяна на клиничната пътека. В никакъв случай не трябва да се стига до такова развитие”, категорична е Юлия Георгиева.

Остава въпросът как министър Борисова, включително и като ендокринолог, може да смята, че пациентите ще поискат да им се орежат правата и възможностите за лечение и оцеляване. В момента няма механизъм за безплатно осигуряване на венозни препарати за пациентите в рамките на доболничната помощ. Затова, ако се закрие клинична пътека номер 8, единственият резултат ще бъде лишаване на хората от възможността да се лекуват. Защото за всички е ясно какви са финансовите възможности на българските семейства и още повече на болните хора.

Коментари