Публикация

32 са вече случаите на морбили в страната

32 са вече случаите на морбили в страната

В страната са регистрирани общо 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от Регионалната здравна инспекция в Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ-Хасково, информира Министерството на здравеопазването.

 

Разпределението по възрастови групи е както следва

  • във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;
  • във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;
  • във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;
  • във възрастовата група 10-14 г. – 1 случай;
  • във възрастовата група 15-19 г. – 1 случай;
  • във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
  • във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път

Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечносъдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът

Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.


МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Те трябва незабавно да се обхванат с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

Съгласно Имунизационния календар на Република България

 

на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола

 

от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Коментари

Имам няколко въпроса по така изнесените данни
- Всичките 32-ма заболели имат ли вирусологично доказано заболяване от морбили?
-  Децата от възрастова група до 1г.,които не са малко, 7 са, изследвани ли са техните МАЙКИ дали са имунизирани, или изследвани ли са ТЕ дали имат имунитет, който би следвало да се предаде на бебето?И ако те, майките имат такъв, а децата им са се разболели,  би следвало да се преосмисли схемата за имунизации.Никъде не споменават  такива данни , а проучването е толкова лесно- дори всеки студент по медицина с удоволствие ще го направи.
-Мисля ,че след ваксиниране по повод на толкова важни ваксини, трябва да се проследи титъра на антителата в динамика, може да се окаже че интервала  от 13мес до 12 год. е доста дълъг за поддържане на имунитета.Когато се въведе ваксината п-в хепатит В, се правиха 3 ваксинации, , като 6 мес.след 3-та се вземаше кръв за антитела, и ако не бяха с необходимия титър, се правеше тогава 4-та .