Публикация

Стрес - ами сега?

Съвременното определение на стреса е, че той е реакция на това, което се случва в живота на човека. Повечето събития и обстоятелства с изключение на физическите травми не би трябвало да бъдат стресови.


Нашата собствена реакция ги прави такива. Спорът със съпругата не би предизвикал стрес, ако не си позволим гневът и обидата да ни обхванат.

Ситуации, които са способни да разтревожат много хора, за други са всекидневие и те се отнасят към тях съвсем спокойно.

Например за космонавтите връщането от космоса не би било стресиращо, ако те са уверени в стабилността на совалката и приемат работата си за не по-опасна от сутрешната разходка. Но ако те започнат да мислят за всички нещастия, които биха могли да им се случат – стресът им е гарантиран.

Именно възприемането на дадена ситуация като опасна я прави стресова.

Когато сте подложени на стрес или смятате, че случващото се ви заплашва, участъкът от мозъка, наречен хипоталамус (където се намират нервните центрове, регулиращи температурата на тялото, апетита, водния баланс, въглехидратната и мастната обмяна, кръвното налягане и съня), включва действия в определена последователност, която подготвя хората за съответната реакция.

Често това е учестено сърцебиене, вдигащо кръвното налягане. При продължителен стрес кръвоносните съдове се свиват и намаляват диаметъра си, от което кръвното скача.
Изследвания са доказали, че в райони с повишена престъпност хипертонията, която е един от главните убийци на съвременния човек, е много по-разпространена.

Високото кръвно налягане е само един от страничните ефекти на стреса. Когато той е повтарящ се или дълговременен, може да се стигне до депресия, повишава се рискът от диабет или язва на стомаха и дванадесетопръстника, снижава се нивото на половите хормони, както и способността на имунната система да се бори със заболяванията. Тромбоцитите може да станат по-лепливи, което подлага хората на риск от сърдечни нарушения.

Как да разберете дали сте подложени на стрес?

Няма точно описание на стресовите симптоми, защото всеки човек реагира по своему. За един мъж раздялата с приятелката е нещастие, за друг – възможност да си намери нова.
Въпреки разликите специалистите смятат, че има някои общи признаци, които ще ви помогнат да се ориентирате дали стресът представлява проблем за вас.

Помислете кое от описаното по-долу е типично или част от вашето поведение.

- не можете да търпите да си губите напразно времето

- шофирате с висока скорост даже, когато не закъснявате за никъде

- претоварвате се, работите без прекъсване

- изпитвате нетърпение, когато събеседникът ви говори прекалено бавно

- правите всичко много бързо – храните се, къпете се, чистите

- не обичате да губите даже, когато играете за удоволствие

- смятате, че отношенията с близките ви отвличат от работата и други важни неща

- често вършите няколко неща едновременно

- нямате хоби, защото не ви стига времето

- опитвате се да се справите с всичко сами, защото смятате, че другите няма да го свършат качествено или много ще се забавят

- разстройвате се, когато при другите се получава, а при вас – не

- убедени сте, че трябва винаги да успявате

-  говорите бързо, напористо, използвате ругатни

- често използвате цифри за оценяване на успеха

Колкото повече ситуации от горепосочените са част от ежедневието ви, толкова по-силен е стресът, на който сте подложени.

Много често физически заболявания като язва на стомаха и болки в гърба също сигнализират за стрес.

Има ситуации, които не можете да избегнете, но на много от тях може да се противодейства.

Просто забавете темпото, работата може да се свърши и без вас, намерете време за всекидневна разходка или спорт.

Прекарвайте повече време със семейството и приятелите, преди да си поставите нова задача, помислете дали това ви е необходимо, намерете си хоби.

И не забравяйте, че стресът най-много зависи от вашата реакция на случващото се.

Често изобщо не е нужно да хвърляте всички сили да промените ситуацията, по-лесно и здравословно е да промените реакцията си.

Коментари