Публикация

Виенска клиника прилага най-високите стандарти в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания

Виенска клиника прилага най-високите стандарти в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания

Водещият европейски гръден хирург и онколог проф. Валтер Клепетко: Имунотерапията е сред новостите, с които все по-успешно се борим с рака

 

Никола Динев,

София - Виена - София

 

Свикнали сме да възприемаме австрийската столица като център на музиката, архитектурата и изящните изкуства. Но по-малко хора са запознати, че Виена може да се похвали с изключително високо равнище на медицината. При това в част от нейните клиники работят специалисти със световна известност заради резултатите, които постигат в лечението на тежки заболявания.

Екип на CredoWeb имаше удоволствието да посети водеща Виенска болница,

лично да се увери в качеството на диагностиката и лечението и да разговаря с лекари, които вече са записали имената си в съвременната история на медицината.

Безспорно един от тях е гръдният хирург и онколог Валтер Клепетко. Той консултира и оперира пациенти от целия свят във Wiener Privat Klinik (WPK). В България е известен най-вече с белодробните трансплантации, които направи и продължава да прави на наши сънародници. Но лекарската му дейност далеч не се изчерпва само с това. Проф. Клепетко е с над 40 години опит като гръден хирург и както сам се шегува със себе си: „Сивите ми коси доказват това“... Основател е на онкологичния център VICTO (Vienna International Centre of thoracic oncology). Пред екипа ни  проф. Клепетко сподели, че успехът на WPK се дължи на отличния медицински и технически екип на всички нива, прекрасните условия за пациентите, доброто планиране и стегнатия график.

Така от назначаване на PET CT до излизане и разчитане на резултатите минават само 24 часа.

Обикновено пациент, на когото се налага хирургична намеса, остава в клиниката около 5 дни. Изчаква се окончателната хистология, след което болният е свободен да си отиде у дома.

В много случаи бързата реакция е от изключително значение за живота на онкоболните и точно това се стараят да постигнат от екипа на WPK:

максимално бързо и точно поставяне на диагнозата, планиране и осъществяване на лечението по най-високите световни стандарти.

 

Онкологията е може би е най-бързо развиващата се специалност в медицината в последните години. Всеки ден излизат нови медикаменти и нови терапии, казва проф. Клепетко. Познанията ни за онкологичнните заболявания претърпяха буквално скок, защото, ако преди десетилетия се говореше за „рак на белия дроб“ или на „тумор на гърдата“, днес всяка от тези локализации на злокачественото заболяване има десетки подвидове по различни критерии. И съответно – лечението е много по-прецизно и щадящо за пациента. Онколозите от Wiener Privat Klinik споделиха, че динамиката в работата им е такава, че много техните колеги започват за изпитват синдрома Бърнаут (професионално изпепеляване), защото искат на всяка цена да следят всичко ново в тази област.

На наш въпрос какво от новостите в лечението на рака би откроил,

проф. Клепетко акцентира върху имунотерапията.

Тя се прилага вече като постоянен метод във WPK. Помага и при метастазирали тумори, което е  естествен стадий в развитието на онкологичните процеси.

Разбира се, че не можем да спасим всеки, но шансовете ни се увеличават всеки изминал ден,

каза проф. Клепетко. Засега единствените образувания, които не се влияят от имунотерапията, са гинекологичните тумори.

По отношение на професионалните му контакти с България

проф. Клепетко специално посочи, че е впечатлен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. „Преговарял съм с много министри от различни държави в живота си, но той беше първият, който през цялото време си водеше записки и ме слушаше много внимателно какво му говоря“, каза хирургът. Резултатът от тази среща се оказва доста положителен за България. Прогнозата на проф. Клепетко е, че до края на тази година у нас вече ще могат да се правят белодробни трансплантации. Екипите и логистиката вече са напреднал стадий на подготовка.

 

Проф. Валтер Клепетко не пропусна да подчертае пред журналистите колко е вредно тютюнопушенето. Пушачите много рядко получават шанс за трансплантация поради риск от рецидив.

На всеки мой пациент му казвам: знаеш ли кога изпуши последната си цигара? В момента преди да влезеш през тази врата!…

Въпреки огромната си натовареност проф. Клепетко не е недостъпен. Пациенти от целия свят имат шанс да се запишат за консултация при него във WPK. В това се увери лично и екипът ни.

Коментари