Публикация

Димитър Маринов: Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

Димитър Маринов: Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. В това увери маг.-фармацевт Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНР.


„За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация – също се очаква внос днес, има и в момента налични. Но ако сега всички хукнат да търсят ваксини – всяка бременна, всяка баба, която е в контакт с дете, съответно няма да има. Малко по-спокойно да подходим към въпроса.

 

Когато се налага – само лекар назначава ваксинация

 

Ако спазваме това, ще има достатъчно ваксини за всички“, подчерта той.

„Не виждам причина всяка бременна да бъде ваксинирана. Всеки човек, който си е получил съответните дози в имунизационния календар, няма причина да се притеснява. Няма нужда всеки да се ваксинира и реваксинира наново. Ако въобще се разболее, той ще го изкара много леко и вероятно даже няма и да разбере. Няма причина някой да се панира и всички вкупом да търсим ваксини и т.н.“, категоричен бе маг.-фарм. Маринов и отново призова за спокойствие по темата.

В предаването „Преди всички“ той напомни, че ваксината е лекарствен продукт, който е само по лекарско предписание:


„Лекарят преценява кога и дали има нужда от ваксинация или реваксинация“.


Председателят на Българския фармацевтичен съюз призова да се внимава какво се говори по медиите и напомни случилото се по време на ковид кризата и паниката тогава.

Коментари

Напълно съм съгласен с позицията на маг.-фармацевт Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНР.


От клинична гледна точка заболеваемостта от коклюш не е толкова важна. Важна е честотата на сериозните усложнения и на смъртните случаи. А ваксините са последното от което се нуждаят тези случаи. 

Акцентът на дискусиите трябва да е не върху профилактиката (съмнявам се дали тя е възможна изобщо, ако говорим за абсолютно елиминиране на заболеваемостта от коклюш и евентауланите епидемии от него), а върху терапевтичното поведение – брой и достъпност на интензивните отделения; разпределение в страната; наличие на инвентар, пособия, медикаменти; подготовка на специалисти с необходимите знания и УМЕНИЯ). Министерството на Здравеопазването е необходимо да изготви цялостен (интегративен) ПРОТОКОЛ за борба с това заболяване (а и с другите инфекциозни болести).
 
Конкретните проблеми за които е необходима дискусия са:

1. Подбор на оптималните тестове (серологични, микробиологични култури, класически PCR-тестове, Direct Fluorescent Antibody Testing (DFA).
2. Подбор на оптималните ваксини: aP, DTaP, BPZE1.
3. Подбор на оптималните антибиотици (кост-ефективност), кортикостероиди и комбинации от медикаменти.
4. Подбор на национални експерти и консултанти – с акцент върху клинични специалисти.