Публикация

Най-разпространените митове за слънчевото изгаряне

Най-разпространените митове за слънчевото изгаряне

Мит 1: Хората с тъмен тен не се нуждаят от защита

Това не е вярно. Колкото по-тъмна е кожата на човека, толкова по-малък е рискът от изгаряне, но това не се отнася за стареенето на кожата, както и за увреждането й, включително и рискът от рак на кожата. Тъмнокожите хора трябва да избират кремове с висока UVA защита, а SPF факторът може да е по-нисък.

Мит 2: Високият SPF фактор е гаранция, че сме защитени от слънцето

Частично вярно и не напълно достатъчно. SPF факторът защитава от ултравиолетовото излъчване и не допуска изгаряне. Но предпазването от UVA лъчите е много важно, защото те са причината за появата на бръчки и пониженото изработване на колаген. За да избегнем ранното стареене на кожата, е необходима UVA защита.

Мит 3: Слънцезащитните кремове са нанасят преди да излезем

Частично вярно. Всъщност слънцезащитните средства трябва да се нанасят поне 30 минути преди да сме излезли навън и да се обновяват на всеки 3-4 часа.

Мит 4: В града слънцезащитните кремове се нанасят само на лицето

Това е голяма заблуда. Защитните кремове трябва да се нанасят върху всички открити участъци на кожата.

слънцезащитните не се използват само през лятото

Мит 5: Слънцезащитните кремове се използват само през лятото

Слънце има през цялата година, но през зимата влиянието му намалява. Това обаче не е причина да се откажете от слънцезащитните средства, защото кожата ви може да изгори и при сняг.

Мит 6: Кремовете са излишни, щом сме на закрито

Ултравиолетовите лъчи могат да проникват през стъклените прозорци у дома, в автомобила или в офиса. Нанасяйте ги през целия ден, защото те присъстват и в изкуственото осветление.

Мит 7: Слънцезащитните понижават изработването на витамин D

Много хора се сблъскват с дефицита на витамин D, но този проблем няма нищо общо със слънцезащитните кремове. Достатъчно е 1 час в седмицата да прекараме на слънце, за да си осигурим необходимото количество от този витамин.

Мит 8: Солариумите осигуряват основен защитен тен

Някои хора вярват, че трябва да използват солариуми, за да получат бърз тен преди лятото или преди да се излагат на много слънце.

Солариумите използват високи концентрации на UVA светлина, за да потъмняват кожата бързо, докато слънцето включва UVA и UVB светлина.

Излагането на тялото на високи нива на UVA светлина от солариума създава временен тен, който ще направи много малко, за да предпази кожата от излагане на слънце и последващи слънчеви изгаряния, причинени от UVB светлина.

слънчевото изгаряне е вредно на всяка възраст

Мит 9: 80 процента от увреждането на слънцето се случва преди 18-годишна възраст

Да, тези детски слънчеви изгаряния са проблематични - и дори едно слънчево изгаряне в младостта  може да удвои шансовете  за развитие на мелано , според Американската академия по дерматология. Но ако като възрастен продължавате да се излагате рисково на слънце, сте в много по-голяма опасност. 

Според проучване, публикувано от Американското общество за фотобиология, по-малко от 25% от слънчевите увреждания са настъпили преди 18-годишна възраст, а 10% повече се натрупват на всеки 10 години след това.

 Никога не е твърде късно да се предпазим”,

казва Дийн Мраз Робинсън,  MD, FAAD, и  президент и съосновател на модерната дерматология.

Ние имаме възможността да се намесим във всяка възраст и да започнем да предпазваме и поправяме някои от щетите.

Тя препоръчва да се прилагат SPF с широк спектър всеки ден, ограничавайки директното излагане на слънце и използвайки актуални антиоксиданти. 

Изгаря се и на сняг

Мит 10: Изгаря се само през лятото и на директно слънце

Според Световната здравна организация  има много повърхности, които могат да увеличат шансовете  за изгаряне. Например, морската пяна отразява 25 процента от ултравиолетовите лъчи, пясъкът отразява 15 процента и дори тревата, почвата и водата отразяват малко количество (по-малко от 10 процента). И това не е проблем само през лятото. Току що навалелият сняг почти удвоява излаганетона ултравиолетови лъчи; може също да увреди и дори да изгори очите (техническият термин за това възхитително състояние е фотокератит). 

Мит 11: Бронзовият загар е израз на здраве

Грешно - категорично казва д-р Робинсън. В действителност бронзовата кожа е резултат от увреждане на ДНК и увеличава риска от развитие на всички видове рак на кожата.

Когато кожата ни е изложена на ултравиолетово лъчение, нашата клетъчна ДНК се поврежда и тялото ни се опитва да поправи щетите

спрей при изгаряне

 

Ако все пак се случи така, че да изгорим, дори леко, веднага трябва да вземем мерки, които предотвратяват задълбочаването на проблема. Трябва да нанесем крем или спрей на изгорялата кожа, за да я хидратираме и да я предпазим от инфекции.

Не чакайте проблемът просто да отшуми и кожата сама да се възстанови

Помогнете й този процес да се случи по най-добрия за нея начин, без да останат следи и неприятни последствия. може веднага да я успокоите с Дермо-Кеър (Dermo-Care), спрей с успокояващ и противовъзпалителен ефект.

Ефективната му комбинация именно от бизаболол (екстракт от лайка), пантенол, хамамелис и млечна киселина, веднага облекчава кожата.

 

 

Коментари