Публикация

Д-р Дечев: Проблемите в здравеопазването бяха замитани под масата

Д-р Дечев: Проблемите в здравеопазването бяха замитани под масата

В продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в министерството, бяха замитани под масата и бяха прехвърляни на следващия екип. Идва момент, в който това напрежение нараства, а то се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, което им се заплаща. Потребителят на услугата също има проблеми с качеството на това, което получава.


Това заяви директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия.


Според него

повишаването на парите в системата

категорично няма да промени качеството й.

Част от дейностите са в т.нар. пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа единствено и само приходът по определена дейност. Действително се показа, че някои от участниците в този модел нямат място там. Категорично в него не успяха да се впишат общинските болници. Дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване, също нямат място в този модел. Продължаващото забавяне на обявата на промяна на този модел води след себе си все повече негативи. На практика няма предложение, което да извади тези групи, коментира д-р Дечев.

По думите му, ако се прегледа

проектобюджетът на НЗОК за 2020 г.

е видно, че половината от увеличението отива за болнична помощ, 19 млн. лв. за първична извънболнична медицинска помощ, а около 130 млн. лева ще са за нови лекарства и повишаване на нивото реимбурсираните в момента.


Д-р Дечев коментира още, че

експертният потенциал на хората в НЗОК, които контролират медицинските дейности, не е достатъчен

„за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат един, два или три стента“.

За това хората от касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът от манипулацията се предоставя на експерти, които имат потенциал да преценят“, поясни управителят на НЗОК.


На практика така постъпиха при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено

- заяви директорът на НЗОК по повод съмненията, че в пазарджишката болница са извършвани ненужни операции, за да могат да се вземат повече пари.


„Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено, или не в огромна част от случаите зависят от активното участие на самия потребител. Навсякъде по света доходът на даден лекар зависи от броя на пациентите, които е прегледал. Препоръчва се искането на второ мнение, но то е за тези, които могат да си го позволят. Винаги се опира до пари”, допълни д-р Дечев.


Подробности – във видеото по-долу.

 

Коментари

Анонимен
2 дек 2019 09:52

Абсолютно точно.Защо не го чувате господа от МЗ.

На 100% е прав д-р Дечев. Така е!