Публикация

Фитнесът за мозъка първоначално пази от деменция, но после я ускорява

Мозъчните игри, кръстословиците и пъзелите спомагат за поддържане на здрав и бистър ум в напреднала възраст, но в крайна сметка могат и да ускорят деменцията, твърдят учени.


Американско изследване, публикувано в Neurology, показва, че стимулиращите ума дейности, като например различни игри, кръстословици, четене и слушане на радио,  защитават мозъка от загуба на паметта и забавяне на мисълта.

Но по-късно, те засилват скоростта, с която състояния, като болестта на алцхаймер, се развиват.

Ползите от активния ум може да излязат скъпо по-късно в живота - въпреки че не е ясно защо.

Учените смятат, че умствената дейност води до отлагане на първоначалните симптоми на когнитивните увреждания, което забавя появата на деменция.

Въпреки това, ако в крайна сметка се появи, тя прогресира по-бързо при онези, които преди това са поддържали един умствено активен начин на живот.

Умственото стимулиране по някакъв начин засилва способността на мозъка да функционира относително нормално, въпреки натрупването на увреждания, свързани с деменцията.

Изследвания показват, че хората с деменция, които са имали по-активен умствен живот, имат повече промени мозъка, свързани със заболяването в сравнение с тези, които не са имали много умствена дейност.

За целите на проучването изследователите анализирали умствените дейности на 1157 души на 65-годишна възраст или по-възрастни, които не страдали от деменция в началото на близо 12-годишното изследване.

Хората отговаряли на въпроси за това колко често слушат радио, гледат телевизия, четат, посещават театри или музеи и др.

Учените установили, че понижаването в когнитивните функции при хората, които нямат познавателни нарушения, е по-ниско с 52 на сто за всяка точка по скалата на мозъчната активност.

За хората с болестта на алцхаймер, средният темп на спад на година се увеличил с 42 на сто за всяка точка по скалата на мозъчната активност.

Коментари