Публикация

Грижи за ходилата при диабетно язвено стъпало

Грижи за ходилата при диабетно язвено стъпало

Д-р Виолета Рилчева, специалист по ендокринология и вътрешни болести в МЦ „КИРМ“ Св. Елисавета – Плевен и ДКЦ 3-Плевен


Диабетното стъпало е причина за около 50% от всички нетравматични ампутации на краката. 15 пъти по-висок е рискът от гангрена при пациентите, които имат захарен диабет и оттам за ампутация.


Смята се, че 15-20% от хората с диабет до края на живота си ще развият язва на стъпалото. Това е изключително тежко усложнение на захарния диабет, като в развитието му се съчетават множество различни механизми. Това могат да бъдат диабетна полиневропатия, периферна съдова болест, микросъдови усложнения - по-специално диабетната нефропатия при пациенти с нарушена бъбречна функция.

 

Особено застрашени са диабетиците на хемодиализа, пациентите със зрителни нарушения и лош гликемичен контрол, пушачите, възрастните, самотно живеещите, както и хора с други двигателни нарушения, които не са причинени от диабета.

Разлика между невропатно и невроисхемично стъпало

Д-р Виолета Рилчева
Д-р Виолета Рилчева

Основните видове диабетно стъпало са невропатно и невроисхемично. Невропатното стъпало е топло, със суха кожа, липсва усет за болка, но се палпират пулсации на периферните съдове. Може да се усложни с невропатната язва, която обичайно се разполага по долната повърхност на стъпалото.

 

Невроисхемичното стъпало е студено и кожата на крака е лъскава. Характеризира са с появата на болка, включително и при покой. Трудно се повлиява при лечение и се усложнява с язви в страничните повърхности на стъпалото, тъй като има нарушено кръвоснабдяване. Възможно е при тези повърхности да има и гангрена, което е входна врата за инфекция. Тя може да обхване самата язва, но и околните меки тъкани, а в по-тежките случаи и костите на стъпалото.

 

При пациентите със захарен диабет като цяло е налице нарушен възпалителен отговор. Много често те може да не усетят нито болка, нито други типични признаци. Може да развие възпаление на костта, а в същото време да липсва температура. Затова пациентът трябва да обръща внимание и на вторичните белези на инфекция - дали има секреция, забавено заздравяване на раната и др.

Наблюдение на стъпалата

При ежегодния преглед лекарят трябва да оцени всички рискови фактори при конкретния пациент. Внимателно трябва да се оглеждат стъпалата, ноктите и да се палпират пулсациите, да се изследва вибрационна чувствителност. Задължително е и да се изследва усетът за болка чрез убождане, както и глезените рефлекси. Необходимо е пациентите ежедневно да правят оглед на стъпалата, да се грижат за ноктите и кожата си, както и да избират обувки, и чорапи, които не предполагат развитието на диабетно стъпало. При диабетиците със зрителни или двигателни проблеми това трябва да се прави от техните близки.

Подходящи обувки и чорапи

Задължително е да не носят тесни обувки, или такива, които пристягат крака.

 

грижа за стъпалата при диабет

 

Не трябва да са с обувки, които причиняват повишено налягане на стъпалото, както и такива, които не прилягат плътно и могат да разранят стъпалото. Трябва да се избягват гумени обувки, защото често създават условия за гъбични инфекции, могат да са входна рана. Задължително е краката винаги да са сухи, да няма изпотяване, да се ползват пудри.

 

Добре е за пациентите да носят широки и удобни обувки, при които да има равномерно разпределение на налягането, за да няма притискане, или триене, защото тази тъкан е особено ранима. Пациентите, които имат деформация на стъпалото и тези, които имат стъпало на Шарко, задължително трябва да носят специално изработени ортопедични обувки. Те се получават чрез различни социални програми, които са добре разпространени. С ортопедичните обувки се избягва натиск върху стъпалото при носенето им.

Промените, които „издават“ диабетното стъпало

Когато има някаква деформация, пациентите трябва да следят дали има загрубяване в определен участък по кожата на стъпалото. Това е и първият белег на диабетното стъпало. Забележат ли подобен проблем, консултацията със специалист е задължителна. Друг симптом е появява е т.нар. калус - загрубяване на кожата, задебелени участъци, хиперкератоза. Възможно е да има и повърхностна лезия. Следващият етап е появата на дълбока язва, която може да засегне сухожилие или ставна капсула, както и костта (остеомиелит). В крайна фаза се появява локална гангрена на пръстите, или участък от стъпалото. Възможно е да има белези на възпаление или секреция около раната, или зачервяване.

Кой наблюдава и лекува диабетното стъпало

В лечението участват доста медицински и немедицински специалисти.

 

https://www.credoweb.bg/survey/118524/zapisvane-za-uchastie-v-klinichno-prouchvane

 

Освен ендокринолог се включват хирурзи и съдови хирурзи, които обработват раните, особено инфектираните. В доста страни съществуват и т.нар. подиартристи, които са специално обучени да работят с пациенти с диабетно стъпало, да полагат грижи за ходилата им така, че да не се появяват проблеми.

 

 

Коментари