Публикация

Не давайте мед на кърмачето!

Това е препоръката към майките на д-р Надя Найденова, специалист по детски и инфекциозни болести, началник на отделение в столичната Инфекциозна болница.


Една от често описваните причини за симптома на внезапната смърт при бебетата  е кърмаческият ботулизъм като резултат от консумация на пчелен мед, подчерта д-р Найденова пред Хелт медия.

Затова на кърмаче до година - година и половина в никакъв случай не бива да се дава мед.

Тъй като киселинността в стомашно-чревния тракт на бебето е по-висока и перисталтиката по-забавена, това благоприятства развитието на спората на ботулиновата бактерия. Отделяният токсин води до опасното заболяване ботулизъм. Кърмаческият ботулизъм може да се причини и от една капка мед върху биберона -  все още доста честа практика у нас.

„Това е известно отдавна и би трябвало педиатрите да предупреждават майките. Един от основните симптоми, които могат да сигнализират за проблема при кърмачето, е упоритият запек – защото е признак за пареза на червото. В същото време бебето става отпуснато, по-сънливо, с паднали клепачи, не суче активно.

Всички тези промени трябва да наведат педиатъра на въпроса дали на бебето е даван пчелен мед, дори в съвсем малки количества, и да се вземат незабавни мерки”, каза д-р Найденова.



Коментари