Публикация

Помага ли масажът при болка

Помага ли масажът при болка

Добро утро, здрави хора!

Често ми се обаждат хора, които търсят масаж, за да решат болкови проблеми. Когато кажа, че това не е правилното решение, обикновено чувам скептично одобрение или неодобрение.

Това е породено от години повтаряне, че масажа и загряването единствено помагат. В този пост ще спомена и за "надухването", изтъквано като честа причина за скованост. Аз вярвам, че само българите ни е страх от течение, затова ще се постарая да ви лиша от този страх.

Масажът е хубаво средство за релаксиране на мускулатурата, ако тя не е в спазъм, породен от защитен механизъм, на нервната система. За да има налична болка, обикновено вече има наличие на такъв спазъм. За да се определи кои мускули имат такъв спазъм, трябва много обстойно тестуване, което а съжаление доста често бива компрометирано от тестувания, в желанието да не се провали на теста.

Хубавото е, че всяко нещо може да бъде погледнато от различни ъгли, затова аз изследвам хората наблюдавайки някои посторални промени и промени в баланса. Това ми дава яснота кои мускули стабилизиращи мускули са слаби и затова мозъкът е включил защита, да повиши тонуса им, за да "изкуствено" да държат.

Често чрез масажа се отпускат мускули, които са приели помощна функнция на други, които не са достатъчно силни. Отпускат се механично мускули, които не са достатъчно функционални и такива, които им помагат. Обикновено това води до облекчение за няколко часа до ден и след това спазъмът става по-силен. Така хората живеят с хронични състояния, вярвайки, че трябва да станат зависими от конкретна терапия.

Истината е, че кинезитерапията сама по себе си е лечение с движение, затова задача на нас терапевтите е да открием тези дисбаланси и, да посочим правилното движение за коригирането им.

За релаксиращ метод ползвам акупресура, тя не прави механично разтягане, а релаксира мускулите до нормалния им тонус. Така мануално или пасивно-активно мога да проверя, кои не се включват достатъчно добре в даден модел и да имам конкретна задача, към човека, с когото работя.

Студеният въздух от течение или климатик, води до реакция на нервната система. Обикновено, когато тялото чувство студ, ние инстинктивно се стягаме. Когато има наличие мускули с повишен тонус, това води до допълнителното им стягане, съответно, ако в тази област има дисбаланс - води и до болка.

Ако обърнете внимание, течението кои части в тялото ви сковава и от коя страна. Обикновено е от страната, която спите; от страната, от която се облягате на стола или си кръстосвате краката.

Подбирайте правилно терапиите, които използвате. Хората не сме тук, за да ни боли и не е страшно, ако физиотерапията не включва масаж 🙂

 

Photo: akshaya.bg

Коментари