Публикация

Ракът на гърдата може да бъде победен с диета

Какво трябва да ядете, за да се предпазите от рак? През годините е имало стотици проучвания, които твърдят, че са доказали наличието на определени храни, способни да предотвратят болестта, а други - да я активират. Много от тези изследвания обаче си противоречат.


Американският диетолог д-р Мери Флин е разработила уникална програма за борба с рака на гърдата - както за здрави жени, така и за онези, които се възстановяват от заболяването.

Диетата преди всичко е свързана с отслабване, тъй като наднорменото тегло е всеизвестен рисков фактор за рак на гърдата (и често е разочароващ резултат от лечението му).

Д-р Флин твърди, че отслабването е само половината от битката: другата част е свързана с намаляване на раковите биомаркери - протеините и веществата в кръвта, които са от решаващо значение за измерване на собствения риск.

„Всичко, което е включено или пропуснато в моята диета, се основава на обосновани научни изследвания", казва още д-р Флин.

Изненадващо е, че за разлика от диетите с ниско съдържание на мазнини, които се свързват с предпазването от рак на гърдата, тази е богата на мазнини.

Изследване на близо 50 000 жени показва, че много ниското съдържание на мазнини в храната може да удвои риска от рак на гърдата - вероятно, защото организмът се нуждае от определено количество диетични мазнини, за да бъде в състояние да обработва и усвоява полезните вещества от храната.

Алкохолът също е позволен. Докато някои изследвания свързват употребата на алкохол с рака на гърдата, други мащабни проучвания не намират връзка. Това обаче не е оправдание за злоупотреба със спиртни напитки.

Поддържането на здравословно тегло, намаляването на алкохола и здравословната, но балансирана диета, са някои от многото неща, които можем да направим, за да понижим опасността от рак, казва д-р Джоди Мофат от британска организация за ракови изследвания.

Това, което ще изненада жените, е, че храната в тази диета е вкусна, дори позволява да се ядат торти и сладкиши. Освен това не трябва да се чувствате гладни, когато сте на диета. Гладът е това, което кара хората да спрат диетата, но яденето на мазнини забавя обострянето на апетита между основните хранения, пояснява д-р Флин.

На диета...

Диетата не е направена за броене на калории, а за консумиране на определен брой хранителни вещества от конкретни групи всеки ден.

Следването на диетата ще гарантира, че приемате по 1500 калории на ден. След като постигнете желаното тегло можете да продължите да спазвате диетата в дългосрочен план, като си позволявате от време на време „свободен ден” (например следвайте диетата в продължение на четири или пет дни в седмицата, но с няколко „почивни дни”, когато можете да се връщате към старите си хранителни навици).

Ключът е да се избере храна в съответствие със следните прости инструкции.

Всеки ден трябва да консумирате:

Скорбяла: 6-7 порции на ден - за предпочитане от пълнозърнести източници. Порцията може да включва филийка хляб; половин геврече; 25g зърнена закуска; 25g суров ориз или паста; 150g картофи или 3 чаши пуканки (без мазнина).

Зеленчуци: Няма ограничения, но най-малко четири порции на ден (най-добре сготвени в зехтин).

Мазнини: 4-5 порции на ден, най-малко три от зехтин. Порцията може да включва 1 супена лъжица масло; 2 супени лъжици ядки (слънчогледови семки или кедрови ядки); 1 супена лъжица фъстъчено масло; ¼ авокадо или 100g маслини.

Плодове: 3 порции на ден. Порцията може да включва 1 ябълка; 4 кайсии; половин банан; 13 череши; 17 зърна грозде; 1 ½ киви; 1 нектарина; 1 портокал; 1 праскова; 2 сливи; 3 сушени сини сливи или 2 супени лъжици стафиди.

Млечни продукти: 2 порции на ден. Порцията може да включва 250ml обезмаслено мляко; 1 голямо яйце; 25g твърдо сирене; 100g извара или 125ml кисело мляко.

Месо: По избор, но не повече от 340g птичe месо или риба седмично. Можете да замените 170g пилешко или морски дарове със 170g говеждо, свинско или агнешко месо, но само веднъж месечно.

Примерно дневно меню

Закуска (около 400 калории):

    - 2 порции пълнозърнеста скорбяла.
    - 1-2 порции мазнини (например ядки).
    - 1 порция плодове.
    - По желание: една или две порции млечни продукти, както и всякакви количества зеленчуци.

Обяд (500-600 калории):

    - 2 порции пълнозърнеста скорбяла или боб.
    - 2 порции зеленчуци.
    - 1-2 с.л. студено пресован зехтин.
    - 1-2 порции плодове.
    - По желание: сирене, яйца, ядки (заместител на зехтина), дажба от месо или морска храна.

Вечеря (500-600 калории):

    - 3-4 порции пълнозърнеста скорбяла или боб.
    - 2 или повече порции зеленчуци.
    - 1-2 с. л. студено пресован зехтин.
    - 1 порция плодове.
    - По желание: сирене, дажба от месо или морска храна.

Суперхраните, които са животворни

Изследванията на д-р Флин са идентифицирали храните с антиракови свойства, които трябва да присъстват в менюто на всеки.

Зехтин
Диетата, богата на зехтин, е свързана с намален риск от рак, особено на гърдата, според италиански, испански и гръцки изследвания - въпреки че маслиновото олио, както и всички мазнини, е калорично, така че не прекалявайте!

Студено пресованият зехтин, който е най-слабо преработван, има най-големите ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти, съдържа повече витамин Е и мононенаситени мазнини, отколкото всяко друго олио.

Това е особено важно, тъй като мононенаситените мазнини не се окисляват в организма, което уврежда клетките и увеличава риска от рак.

Полиненаситените мазнини (царевично и слънчогледово олио), от друга страна, се окисляват. Зехтинът също така съдържа съединения, които могат да намалят възпалението, растежа на туморите и т.н.

Зехтинът подобрява работата на инсулина, така че организмът не трябва да произвежда твръде много – това е полезно, тъй като по-високите нива в кръвта са свързани с риск от рак на гърдата. Друг голям плюс на диетата, богата на зехтин, е, че той помага да се забави храносмилането и намалява чувството на глад между основните хранения.

Пълнозърнести храни
Те съдържат фибри, които помагат да се контролира теглото и да се намаляват нивата на естроген в кръвта, което понижава риска от рак на гърдата.

Зеленчуци
Зеленчуците са пълни с толкова много полезни хранителни вещества, че задължително трябва да се включват най-разнообразни комбинации от тях в диетата.

Може да се абсорбират повече от хранителните вещества, ако се ядат с мазнина, под формата на ядки или поръсени със зехтин. Най-доброто усвояване се получава, ако са приготвени със зехтин.

Зеленчуците с наситен цвят съдържат повече каротиноиди, които са свързани с по-малък риск от рак на гърдата.

Броколи, моркови, чушки, спанак, цвекло, домати и тиква са особено богати на каротиноиди. Зелените листни зеленчуци като спанак и зеле са богати на фолиева киселина - витамин В, който е необходим за здрави клетки.

Краставици, бамя, спанак, сладки картофи, домати, зелени чушки, репички, тиквички и броколи  - всички съдържат салицилова киселина, която се смята, че има противовъзпалително действие.
 
Доматите са богати на ликопен, който е свързван в много проучвания с намаляване на риска от рак. Веществото се абсорбира най-добре, когато доматите са обработени топлинно.
 
Кръстоцветните зеленчуци - зеле, брюкселско зеле, броколи - съдържат хранителни вещества, наречени глюкозинолати, за които е доказано, че активират ензими, които спират производството на канцерогени и ефективно превръщат естрогена в слаба, по-малко опасна форма.

Плодове
Плодовете са ограничени до три пъти на ден, тъй като повечето съдържат достатъчно количество въглехидрати, което ги прави калорични.

Повечето плодове са с високо съдържание на противовъзпалителното средство - салицилова киселина. Колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова са по-богати на каротиноиди.

Изберете червено грозде, горски плодове, кайсии, праскови и стафиди вместо круши, банани и ябълки.

Кайсиите, ягодите и цитрусовите плодове са богати на антиоксиданти. Добавянето на ядки към боровинките в закуската с овесени трици и яденето на плодове по време на хранене, което съдържа здравословни мазнини, ще помогне за ефективното усвояване на хранителните вещества от плода.

Млечни продукти / яйца
Млякото, сиренето и киселото мляко са ограничени до две порции на ден, защото могат да повишат приема на калории, без да допринасят много за риска от рак на гърдата.

Млякото е малко вероятно да увеличи опасността от рак, но може да се замени със соево, което има антиракови свойства. Избягвайте соята обаче, ако приемате лекарството  Тамоксифен (Tamoxifen), тъй като пречи на абсорбцията му.

Яйцата също могат да бъдат полезни. Проучване показва, че тези, които ядат яйца като тийнейджъри, имат по-нисък риск от рак на гърдата в по-напреднала възраст, вероятно заради високите нива на аминокиселини, витамини и минерали.

Коментари