Публикация

Удължете живота си, като намалите храната

Еликсирът на младостта все още не е открит, нито има изгледи това да стане скоро. Водещи медици обаче са единни в мнението, че има общодостъпен начин за продължаване на човешкия живот с около 5 години.


Формулата е проста: яжте по-малко. Учени от университета в Сейнт Луис обявиха резултатите от ново изследване, според което ограничаването на калориите намалява риска от някои болести, включително рак, диабет и сърдечни проблеми.

Учените нямат точно обяснение защо ограничението на калориите забавя стареенето. Но те са убедени, че то намалява метаболизма и произвеждането на вредните свободни радикали в организма. Една от хипотезите е, че ограничаването на калориите намалява тироидния хормон трииодотиронин (Т3), което пък забавя метаболизма и стареенето на клетките. Изследователите наблюдавали  между 50 и 60-годишни пациенти, които са здрави, не пушат и нямат наднормено тегло.

Тези, които в продължение на една година приемали от 300 до 500 по-малко калории, намалили освен теглото си и стойностите на хормона Т3. Пациентите, които запазили диетата си, но спортували редовно, само намалили теглото си.

За да поемате 300-500 калории по-малко, е достатъчно да пропуснете десерта или да замените готовите закуски със сандвич с пуешко месо.
Все пак, необходими са по-дългосрочни проучвания, за да се затвърди теорията, че понижените нива на Т3 чрез намаляването на калориите наистина забавя процеса на стареене, посочват учените.

Ерик Рейвъсин от Медицинския център в Луизиана е убеден, че намаляването на храната с 15% на 25-годишна възраст може да продължи живота с 4 и половина години.
 
„Не се надявайте да доживеете 200 години, но можете да се опитате да спечелите няколко”, казва изследователят.

Коментари