Публикация

Д-р Николай Брънзалов: Антигенен тест може да осъществи единствено лекар

Д-р Николай Брънзалов: Антигенен тест може да осъществи единствено лекар

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло.


Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на „Денят започва“. Той припомни, че

 

предложението е било именно на БЛС още от август тази година


„Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам“, каза д-р Брънзалов.

 

Той обясни, че

 

сами не можем да си направим антигенен тест

 

тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите, коментира специалистът.

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.


Антигенните тестове се правят на хора с клиника


припомни лекаря. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми, те са с положителни тестове, каза заместник-председателят на БЛС.

Той допълни, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.

Коментари

А защо продължава изискването по НЗОК за положителен PCR тест на пациентите на болнично лечение с положителен Аг тест, тежка клин. картина, ужасни промени на графията на белите дробове и всички налични критерии за диагноза COVID-19?

Поздравления за всичко казано от ВАс,д-р Брънзалов!Доктор Людмила Костова-Враца-23.12.2020г.