Публикация

„Карнофобия“ – ирационален страх от месо

„Карнофобия“ – ирационален страх от месо

Какво характеризира Карнофобията

 

Терминът Карнофобия произхожда от латинската дума “carno”- месо и древногръцката дума Φόβος -  страх, което означава страх от месо.

 

Карнофобията е в категорията на специфичните тревожни разстройства, известни още като специфични фобии. Характеризира се с патологичен, натраплив, ирационален и силен страх от месо. Следва да се уточни, че тази фобия не е следствие от човешкото състрадание, че е убито животно, за да послужи като храна, а произхожда от психо-травматично събитие, от което човек е изпитал отвращение от вида и миризмата на месо.

 

Карнофобията се проявява в пубертета между 12-ата и 18-ата година, но не изключва  вероятност за поява и в по-зряла възраст. Засегнати от нея са и жени, и мъже, но по-често се проявява при жените.

 

Според PsychCentral, специфичните фобии засягат повече от 1 на 10 души. Данни от изследвания сочат, че приблизително 12% от населението в даден момент от живота си е преживяло някаква фобийна проява. Друго изследване ни информира, че само около 20 % от фобиите при възрастните изчезват от само себе си.

 

Карнофобия – кога е фобия и кога отвращение от месо

 

Карнофобията се разглежда като фобийно разстройство, когато предизвиква силен панически страх у човек, активиращ се от мисълта, че може да докосне, вкуси, помирише или види месо. За разлика от състоянието на фобия, отвращението от месо предизвиква дискомфорт, но не и силен страх, последван от безпокойство, тревожност и паника. 

 

Карнофобията няма връзка с вегетарианството или веганството и не следва да се разглежда като неразвит вкус за месо по следните причини:

 

  1. Вегетарианството е течение в диетологията, чиито последователи са изградили хранителните си режими предимно от растителни храни - плодове, зеленчуци, ядки, (някои от тях се хранят с млечни и яйчни продукти), но не консумират месо. Вегетарианството може да бъде възприето от човека поради различни причини: морални, здравни, религиозни, природосъобразни, културни, естетични или икономически.
  2. Веганството, според публикация на The Vegan Society е: "Философия и начин на живот, чиято цел е да ограничи, доколкото е възможно и приложимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животни, използвани за храна, облекло или за всяка друга цел, като по този начин насърчава разработването и използването на алтернативни варианти, които не включват животински продукти и всичко това е в полза на хората, животните и околната среда. От гледна точка на храната, се приема практиката да се избягват всички продукти, получени изцяло или отчасти от животни."

Ето защо следва да се обобщи, че при вегетарианците и веганите, отказът от месо е обвързан с: екологични, морални, културни и др. обстоятелства, при които съществува осъзнат личен избор, докато при страдащите от Карнофобия, се наблюдава силен страх от месо, породен от травматична случка или събитие в миналото.

 

Причини за Карнофобията:

 

Конкретна причина за появата на Карнофобия не е известна, но се наблюдават някои фактори, допринасящи за възникването й.

 

При някои хора Карнофобията се е появила след консумация на месо, вследствие на което са развили тежка болест.

 

При други страхът произхожда от злополука по време на готвене на месо, например дълбоко са се порязали с нож, докато са транжирали месо в кухнята.

 

При трети отвращението от месо се е породило от посещение на кланица или месарски магазин, където са видели как се нарязва суровото месо.

 

Друг фактор, оказал негативно отношение у човек към месо е изображение (снимка в списание) на месо. Това често се случва в подрастваща възраст при по-емоционални и чувствителни тийнейджъри.

 

Известни са случаи на хора, развили Карнофобия поради негативно мнение на близък или роднина в семейството, който отрича консумацията на месо и го е представил като отвратителен акт. Пример за това е майка, чийто лицеизраз демонстрира ненавист към месо пред малко дете.

 

Преобладават случаите на хора, развили Карнофобия, вследствие на силно стресови преживявания по време на хранене. Например докато са яли месо, неволно са станали свидетели на акт на насилие, или някакво посегателство върху друг човек. Поради незряла възраст и отсъствие на опит са развили фобия от месо.

 

Съществуват и хора, които поради алергия към определен вид месо не го консумират. Тези хора не влизат в групата на страдащите от Карнофобия, тъй като при тях страхът от месо е подплатен от обективна причина - проява на алергична реакция в организма.

 

Симптоми на Карнофобията

 

Различни са симптомите на Карнофобия, но са лесно разпознаваеми. При някои хора само мисълта за месо, или разговор за него, е причина да получат тежък панически пристъп. При други хора, симптомите се проявяват при докосване или миризма на месо.

 

Физически симптоми:

  • Учестено дишан
  • Ускорен сърдечен ритъм (пулс);
  • Гадене;
  • Главоболие и световъртеж;
  • Болки (стягане) в областта на гърдите;
  • Повишено кръвно налягане, хипервентилация и дезориентация;
  • Свирене в ушите;
  • Сухота в устата;
  • Изтръпване и усещане за бодежи;
  • Мускулно напрежение и треперене;
  • Дефицит на желязо в организма.

Психологически симптоми:

  • Отказват да мислят за месо;
  • Страх от загуба на контрол, припадък и смърт;
  • Изпитват ужас, самообвинение, срам и вина;
  • Изпитват страх от болести;
  • Социална изолация, чувство на безнадеждност и тъга;
  • Отчужденост, объркване и липса на концентрация;
  • Тревожност, резки промени в настроението, гняв и раздразнителност;
  • Панически атаки;
  • Депресивни разстройства. 

Хората с Карнофобия избягват да мислят, виждат, помирисват или чуват за месо. Това им създава ежедневни затруднения при пазаруване, в общуването с други хора, дори когато гледат телевизия в дома си. По-голямата част от тях, осъзнават, че страхът им е ирационален, но въпреки това не могат да контролират чувствата и мислите си по време на паника. Всички тези особености са предпоставка, страдащите от Карнофобия да попаднат в социална изолация.

 

Лечение на Карнофобия

 

Препоръчително е засегнатите от фобията да се консултират с психиатър, като опишат подробно симптомите си. След обстойно изслушване, лекарят ще прецени дали се касае за състояние, при което е необходимо страдащият да приема определено време медикаменти,  или ще бъде насочен към психолог или психотерапевт.

 

Научните изследвания показват, че психотерапията е наистина ефективна при лечението на фобии, а един от видовете психологическа терапия, която е дала най-добри резултати в изследванията, е когнитивно - поведенческата терапия. С помощта на нейните техники, хората се учат да заместват негативните мисли по отношение на месото с други, които са по-положителни. Променяйки негативните мисли, те променят и емоциите, свързани с тях.

 

Желан резултат при лечението на тази фобия е човек да преодолее страховете си, да се научи да бъде сам помощник на себе си, контролирайки страховете си, а не те него.

 

Паралелно с психотерапията, се провежда обучителен тренинг, ориентиран към придобиване на умения за релаксация и отпускане на тялото. Също и техники за самопомощ, с които да се понижи нивото на възбуда на нервната система.

 

Неразделна част от лечението на Карнофобия, е подкрепата от семейното обкръжение и приятелския кръг.

 

Автор: Стоян Петров, психолог

Снимка: unsplash

Коментари