Публикация

Музиката на Моцарт помага при аутизъм?

„Имаме добра новина – детската церебрална парализа се лекува успешно!”. С тези оптимистични слова започна своята лекция д-р Янаки Янакиев на проведения вчера дискусионен форум „С любов към децата” в Пловдив.


За първи път в България родители на деца с аутизъм, синдром на Даун, детска церебрална парализа, хиперактивност с дефицит на вниманието, Аспергер синдром, дислексия, езиково-говорни нарушения, затруднения в обучението, емоционални проблеми се срещнаха без да плащат пари с едни от най-изявените терапевти в тези области.

Инициативата е на пловдивския терапевтичен център „Слънчице” и се осъществи с подкрепата на строителна компания „АЙ ДИ ЕЛ”, фондация „Качество на живот”, болница „Медлайн” и медийното партньорство на сайта www.BG-Mamma.com.

Над 100 специалисти и майки се събраха в залата на парк-хотел „Империал”, за да чуят за най-новите методики в лечението на деца със специални образователни потребности. Някои получиха конкретен отговор на въпроси като този кога е най-успешна оперативната намеса при болни от детска церебрална парализа.

„Най-добри резултати се постигат в детска възраст, не че не може да се оперира и болен на 65 години”, обясни д-р Янаки Янакиев. Ортопедът от пловдивската болница „Медлайн” е известен с това, че всеки месец поне едно дете прохожда след операции при него.

 С възрастта резултатите стават по-трудни и по-малки. Най-големите успехи са при операция още в първите години, когато все още само е скъсен мускулът, все още нямат ставни и костни промени. Най-малко 3-4 последователни интервенции на долните крайници са необходими, за да може едно дете да ходи нормално, за да се постигне неговата физическа независимост. Нормалното функциониране на ръцете също е в резултат на няколко операции.

„Такива форуми трябва да има по-често, защото се дава светлина за много неща, които ние, родителите, тръгваме да търсим и не знаем къде да ги намерим. И ако ги намерим, не знаем дали е правилното, друго е да го чуеш от специалист, който практикува даден метод, друго е да го видиш в интернет като споделена информация”. Това каза Кремена Стоянова от Пловдив, майка на момче с хиперактивност.

Според Елена Кърпарова, родител на дете със специални образователни потребности, по време на такива срещи трябва да има повече време за обсъждане на дискутираните теми.
И двете жени слушаха с особено внимание лекцията на Елена Илиева, член на Българската асоциация по музикотерапия, един от най-добрите български психолози със световен опит в работата с деца със затруднения в ученето и поведението.

Вече 12 години терапевтката прилага звукостимулация при лечението на аутизъм, детска церебрална парализа, синдром на Даун и хиперактивност в ЮАР. Тя работи по метода на парижкия лекар Алфред Томатис, който открил, че музиката на Моцарт, и по-конкретно неговите пиеси за цигулка и флейта, въздействат позитивно на нервната система, дават храна, енергизират мозъка. Терапията с високочестотен звук помага при деца със специални образователни потребности, посочи Елена Илиева. Психоложката периодично се връща в България, за да е в помощ и на българските деца.

Ръководителката на Дневния център за деца с увреждания в Пловдив Нина Гаргова представи непознатия у нас „Метод Падован” - алтернативен подход при терапия на деца с говорни нарушения.

Психотерапевтът Инна Бранева от София наблегна на факта, че за да се чувстват децата добре, е изключително важно и техните родителите да бъдат добре. „Много често родителите забравят за себе си, стават тревожни, напрегнати, забързани, забравят комуникацията с детето, да се радват, да играят с него, а това е много важно – тази емоционална близост детето не може да получи от никой друг. Ако родителите се грижат добре за себе си, те ще могат да се погрижат и добре за децата си”.

Каква помощ получават деца с множество увреждания в Ресурсен център – Пловдив разясни логопедът Дияна Дремова. Адаптира ли лесно обществото ни подрастващите със специални образователни потребности коментира в доклада си Десислава Иванова – психолог.

„Радвам се, че успяхме да осъществим идеята да съберем всички институции, и държавни и частни, като екип, като партньорство, защото сме забелязали от нашата практика, че има разделение между центровете”, сподели в края на форума неговата инициаторка Радка Цонкова - когнитивно-поведенчески терапевт и ръководител на детски терапевтичен център „Слънчице”.

„Много от колегите не се познават, а едно дете посещава от един до три центъра. Основната ни цел е създаване на екипност между всички институции, както и представяне на различни методи, които са нови в областта на терапията на децата със специални потребности. С мотото „С любов към децата” искаме да осъществим поредица от форуми с различни тематики. Надяваме се да бъдат безплатни като този”, допълни Радка Цонкова.

Коментари