Публикация

Светът е светъл, запазете зрението си!

Светът е светъл, запазете зрението си!

За 11 поредна година Световната седмица на глаукомата има за цел да повиши информираността ни за едно от заболяванията, които могат да ни лишат от светлината на деня - глаукомата. И именно такъв е и надсловът на Световната организация за 2021 година – „Светът е светъл, запазете зрението си!“.


Наричана „тихия крадец на зрението“, защото протича безсимптомно,

 

глаукомата е една от най-честите причини за необратима слепота

 

Често заради липсата на симптоми, заболяването остава недиагностицирано с години, което води след себе си влошено зрение и висока степен на инвалидизация при пациентите.


Глаукомата е сред социално значимите заболявания, като

 

в България над 250 000 души са засегнати

 

от него. Специалистите посочват, че близо половината от тях не подозират, че заболяването прогресира. По своята същност глаукомата е хронично дегенеративно заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Една от причините за развитието на заболяването е наследствеността, а също и съдовите изменения. Това налага контрол и върху кръвното налягане. С напредване на заболяването настъпва загуба на периферното зрение, а в по-късен етап – загуба и на централното.


Съветът на специалиста


Проф. д-р Лъчезар Войнов, ръководител на Клиника „Очни болести“ във Военномедицинска академия, припомня максимата „Глаукомата каквото вземе, не връща“.


Единственият доказан метод за ранна диагностика на заболяването са профилактичните прегледи. Срещата с офталмолога трябва да бъде поне веднъж годишно. За хората, които знаят за наличието на заболяването във фамилната си анамнеза, профилактиката не трябва да закъснява, като препоръките са тя да започне още от 30-ата годишнина на пациента.


Клиниката по очни болести на ВМА е една от водещите клиники в офталмологията в България. Разполага с добре подготвен персонал и последно поколение апаратура, което дава възможност за прецизност, точна диагностика и лечение на всички социално значими очни заболявания.

Коментари