Публикация

Кога бялото течение трябва да се лекува

Кога бялото течение трябва да се лекува

Бялото течение е проблем, който засяга голяма част от жените в даден момент от живота им.  Тогава изниква въпросът дали то е нормално, има ли повод за притеснение. Съставът на нормалната влагалищна флора е строго индивидуален. При някои може да има наличие на патогенни микроорганизми, но това да не води до никакви оплаквания. Характерно за много млади момичета например, е появата на течение преди менструация. Обичайно е засилването му преди овулация и по време на бременност. В такива случаи то е бистро на цвят и не нарушава комфорта. При други жени обаче има оплаквания, като неприятна миризма, сърбеж, болки, гноевидни секрети и дори кървене.

 

При появата на течение, свързано с инфекция, се получава нарушаване в баланса на микрофлората на влагалището. Става така, че патогенните микроорганизми изместват добрите, каквито са лактобацилите. Понякога инфекцията не е привнесена отвън, а е свързана с неспазване на личната хигиена и във влагалищната екосистема проникват организми, характерни за отделителната и чревната система. 

 

За да се изясни дали има наличие на инфекция е необходимо да се направи микробиологично изследване, за да се уточни причинителя. Ето защо при появата на течение е

 

задължително да се посети гинеколог, дори да няма оплаквания

 

Много често жените на обръщат достатъчно внимание на появата на бяло течение и все отлагат консултацията със специалист. Добре е да знаят, че неглижирането на проблема може да доведе до неприятности, като възпаления на матката, маточните тръби и яйчниците.

 

По време на бременност една инфекция може да доведе до преждевременно раждане и пукане на околоплодния мехур. Затова лекарите съветват да се провери микробиологичната среда на влагалището още преди планиране на бременността. Причината е, че по време на първия триместър лечението на съществуваща инфекция е затруднено от органичния набор медикаменти, които могат да се приемат. Много по-добре е жената да забременее, когато лечението е приключило. Това значително подобрява прогнозата за протичането на бременността.

 

Най-честите причинители на инфекции, които водят до бяло течение,

 

са различни видове гъбички, микроорганизми, бактерии като стрептококи и стафилококи, както и някои заболявания като гонорея. Рискови фактори са използването на тампони, носенето на тесни панталони и прашки, бельо от синтетична материя, прилагането на вагинални душове.

 

Много често срещано е замърсяването с Escherichia coli, бактерия, която обитава дебелото черво. Тя е един от основните причинители на уроинфекции и бяло течение. Ето защо лекарите съветват всяка пациентка, която се оплаква от цистит, да посети  гинеколог, за да се определи степента на разпространение на тази бактерия.

Сравнително честа диагноза е също така вагиналната кандидоза – вид гъбична инфекция. Симптомите й са бяло, сухо или пенесто течение, придружено със сърбеж. Обикновено се провокира от употреба на антибиотик. Ето защо при изписването му е задължително да се взимат пробиотици и противогъбични средства.

 

При появата на инфекция възстановяването на влагалищната микрофлора е задължителен етап от лечението, казва д-р Красимира Жекова, акушер-гинеколог, началник на родилното отделение в УМБАЛ „Света Анна“ – София. Тя препоръчва на своите пациенти употребата на препарата „Лактажин“. Той е под формата на вагинални капсули, които

 

съдържат живи млечно-кисели бактерии

 

Т.нар. лактобацили унищожават патогенните микроорганизми. Те са отговорни за поддържане на специфичното като киселинност pH, което има защитна функция. Така се стига до спиране на секрецията на бялото течение, овлажняване на лигавицата на влагалището и успокояване на сърбежа. Дозата е по една вагинална капсула в продължение на седмица. Продуктът може да се приема и от бременни.

 

За да се избегнат рецидиви на вагиналните инфекции,

 

е необходимо да се вземат мерки. Жените могат да употребяват „Лактажин“ в продължение на 2-3 месеца по една капсула през няколко дни. По такъв начин се гарантира заселването на влагалището с лактобацили, а оттам рискът да се развие нова инфекция, е малък.

 

Добре е жените, които планират ходене на басейн или на море да прилагат „Лактажин” превантивно. При посещението им има риск водата да не е достатъчно чиста и в нея да има бактерии. Спазването на добра хигиена е задължително, за да се избегне попадане на нежелани микроорганизми от отделителната система. Желателно е да се избягва употребата на вагинални душове и тампони. Бельото да е от естествени материали.

Коментари