Публикация

Кампания в помощ на рехабилитацията при рак на гърдата

Международната благотворителна платформа на Самсунг за борба с рака на млечната жлеза ”Повече от разговор” от тази година се разгръща и в България.


Компанията ще подпомага рехабилитационния център „Алекса” за засегнати от рак на гърдата, който бе създаден от фондация „Утре за всички” изцяло с дарения. Центърът отвори врати в края на август т.г. в София.
 
За жените с онкологични заболявания е много важно да могат да намерят специализирана психологическа помощ, каза д-р Иво Гергов от Националната онкологична болница.  Защото когато се свали нивото на стреса, когато човек е мотивиран и има сили да се бори с болестта, успехът на медицинското лечение е по-голям и по-сигурен.

„Искрено се надявам, че центърът „Алекса” ще бъде подкрепен от обществени организации, фирми. Не може да има успех в борбата с болестта без психоадаптация и социално подпомагане на лекуващите се от рак на гърдата жени”, обобщи д-р Гергов.

В центъра жените успяват да намерят вътрешното си равновесие, да изградят добра двигателна култура, баланса на цялото си тяло, каза Соня Зафирова, кинезитерапевт. Защото за тази тежка болест трябва да има някакви причини и част от тях са не само във външните фактори, но в това ние до каква степен успяваме да сме силни, да сме активни, да сме балансирани.

Забравяме да дишаме, забравяме да даваме покой на мисълта си, да възстановяваме най-крехката система в организма – нервната.

В центъра жените се учат да черпят сила и заряд от тренировките, от умението да се релаксира. Хората вече придобиват увереност в тялото си, управляват го, контролират го и постигнатото душевно равновесие им помага да надвият това, което ги застрашава.

Нина Хаджийска от „Утре за всеки” от своя страна подчерта, че тъй като тази дейност не се финансира по пътека или по друг начин от държавните институции, разчитат на дарителски и благотворителни кампании, за да могат повече жени на достъпна цена да ползват услугите на център „Алекса”.

Според явна анкета на МБМД мнозинството от диагностицираните с рак на гърдата посочват, че на първо място имат нужда от среща със специалист освен лекуващия лекар и на второ – от клуб, където да се събират и да общуват. 

Коментари