Публикация

Шоколадът пази сърцето и на по-възрастните

Австралийско проучване показва, че по-възрастните жени, които ядат шоколад, са по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания.


Сладкият десерт предлага защита за следващите 10 години, твърдят учените. В рамките на изследването станало ясно, че жените преминали 70-те, които консумират шоколад макар и веднъж седмично, са с 35% по-малко застрашени от проблеми със сърцето.

Вероятността от преждевременна смърт също намалява с 35%, сочат данните от изследването.

По отношение на риска от сърдечен удар, при тях той е по-нисък с 69%.

Това не е първото изследване, което показва ползите на шоколада. Италиански учени установиха, че черният шоколад (когато се консумира редовно) предпазва от инфекции и свързан с риска от болестите на сърцето и на кръвоносните съдове.

Друго изследване пък показа, че храните, богати на антиоксиданти като флавоноидите, съдържащи се в черния шоколад, ябълките и червеното вино, предпазват жените в менопауза от коронарни и сърдечносъдови болести, както и от инсулт. 

Коментари