Публикация

Все повече майки с желание да кърмят

Все повече майки с желание да кърмят

Специалисти от Клиниката по акушерство и гинекология даваха безплатни консултации от 2 до 6 август в Световната седмица за подкрепа на естественото хранене при бебетата

 

 

Рекордните жеги и настъпващата 4-та вълна на коронавируса не отказаха бъдещи майки от Пловдив и региона да се включат в безплатните консултации по кърмене, организирани в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Полезната инициатива се проведе от 2 до 6 август и с нея за поредна година в лечебното заведение бе отбелязана Световната седмица на кърменето.

 

Бъдещи майки и наскоро родили получиха ценни практически съвети за храненето на бебетата с майчино мляко

 

Общо 15 дами, от които 9 бременни и три наскоро родили, получиха ценни практически съвети за храненето на бебетата с майчино мляко от специалистите на Клиниката по АГ. Акушерките с богат професионален опит Дора Мрянова, Блага Байлова и Адела Петрова беседваха с младите жени, а отговорите на всеки конкретен въпрос бяха базирани на ежедневната им дългогодишна практика. Накрая удовлетворените и подготвени за предизвикателството бременни дами и млади майки си тръгнаха с подаръци – маркови пособия за кърмене, специална козметика, билкови чайове и др.

 

„Кърменето е напълно естествен процес, но майките се нуждаят от подготовка, за да бъде той пълноценен и безпроблемен за тях и децата им“,

обясни акушерка Блага Байлова.

 

Наблюденията на специалистите в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ са, че в последните 2 години има тенденция на нарастващо желание на майките да кърмят. Постъпващите в клиниката бременни жени получават същото обучение за процеса на естествено хранене на бебета, както и практически напътствия след раждането.

 

Ползите от кърменето са големи и за детето, и за майката

 

„Да кърмиш или не, това е лично решение. Но специалисти от различни области – медицина, психология, диетология, са единодушни по отношение на ползите от храненето с майчино мляко и за детето, и за майката“, обясни акушерка Блага Байлова. Сукателният рефлекс е най-силен в първите часове. „При липса на здравословни проблеми и стабилно състояние на майката и на бебето, първото хранене може да се осъществи още на 1-вия или 2-рия час след идването на бял свят на новороденото“, уточни проф. д-р Мая Кръстева, която е началник на Отделението по неонатология към Клиниката по АГ на УМБАЛ „Свети Георги“. Според специалистите, ако детето вече е започнало да се храни от шише, по-трудно е, но не невъзможно, да привикне самостоятелно да суче от майчината гръд.

 

Подготовката за кърменето трябва да съпътства бременноста, смята проф. д-р Мая Кръстева. На майките, които нямат лична мотивация и не се информират, трябва да помагат следящите състоянието им АГ-специалисти и личните лекари.

Коментари