Публикация

Постенето – под лекарски контрол

Започват 40-дневните Коледни пости. Те продължават до 24 декември – Бъдни вечер, като по време на тях решилите да ги спазват не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход - мляко, сирене, яйца.


Специалистите обаче предупреждават, че постенето нерядко може да стане причина за възникване на здравословни проблеми и у напълно здрави хора. По-продължителното лишаване от определени хранителни вещества и ограничаването на дневните калории под физиологичния праг задължително изискват лекарски контрол.

На практика постенето е диета, при която преминаването от нормалния режим към ограничението трябва да става плавно - с отказ първо от месото, а след това от другите животински храни.

Препоръчва се да се ограничат тютюнопушенето, приемът на големи дози кафе на гладно, стресът и натоварването. Добре би било храненето да бъде често, например по 6 пъти на ден, на малки порции.

Трябва да се избягват дразнещи стомаха храни - пикантни, пържени и твърде солени.

След постите се препоръчва постепенно захранване. Необходимо е първо да се приеме нещо лесно смилаемо – например малко кисело мляко или риба.

По този начин ще се даде възможност на храносмилателните жлези „да се събудят” - да започнат нормално да функционират.

Коментари