Публикация

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

Коментари

Доц.Влади Манев-клиничен имунолог

Разумно и компетентно звучат  аргументите,но не е ли смущаващ факта,че водещи имена у нас в алергологията не считат алергиите за противопоказания за ваксинация? Интересно би било да се чуе мнението 

Доц.Влади Манев , Вие сте изтъкнат  специалист в имунологията и би трябвало да сте се запознали с мнението на водещи алерголози по въпроса / акад. Петрунов , доц.Стаевска / .Аз също съм работила и работя от поне 40 години в сферата на алергологията , но не смятам да повтарям азбучните истини , които неведнъж бяха изречени по масмедиите и в специализирата  литература . Само бих потвърдила , че само в някои случаи , алергични състояния са относително противопоказание за ваксинация. След предварителна подготовка ваксина може и трябва да бъде поставена . Центърът по алергология даже разполагат с набор вещества , които биха могли да причинят алегичеен отговор у пренебрежимо малък брой пациенти и то в пъти по слаб отколкото едно евентуално заразяване и прекарване на Ковид 19 .

Уважаема Доц. Константинова,

Нужно е да  направя  уточнението  ,че  става дума  за активна алергия  като относително противопоказание и разбира се ваксинация  след предварителна подготовка  от алерголог.   

Уважаеми доц.Влади Манев ,
Не се разбира какво точно е "активна алергия " ? Естествено , че няма да се поставя ваксина на човек в астматичен пристъп или в анафилактичен шок ! Друго какво - активна алергия ?

Нека се вгледаме по-конкретно в проблема, а не общи приказки, които не дават възможност на немедиците да се ориентират в гъстата мъгла на противоречиви мнения. 

Първо, има редица нови мутации на Корона вируса, които не отговарят на ваксиналния щам поради съвършено различния геном. 
Това е и причината доста ваксинирани хора да придобият инфекцията и това в значителна степен прилича на изменчивостта на грипния вирус. 
И да приключа примера с грипа, да добавя, че вирусът на грипа никога не е повторил своята генетична формула в годините, а при всяка нова епидемия се представя с различен геном, което поставя под въпрос ефективността на противогрипната ваксина.
Да се върнем на Корона вируса и на поголовната ваксинация, която към днешна дата е все още единственият изход. 
Но ваксинацията трябва да спазва основните правила според имунизационния календар на Реп.България, а именно:
Ваксина се прави само на клинично здрав човек. 
Не се прилага при редица състояния, като активна друга инфекция, активен онкологичен процес, активна алергия и свръхчувствителност, тежки кардиопатии, бременност, кахексия, химиотерапия...
Всичко това е разписано и се знае от всеки медик...
По-нататък, Ковид ваксината има условия за съхраняване и прилагане, специални минусови хладилни камери -20, респ. -70С. Дали това е налице, особено в обособени те палатки и търговски центрове. 
Дали се следи клиничния статус на хората, които ще се ваксинират. 
И има ли завършено мащабно проучване на действието, ефекта  безопасността и дълготрайни последици на някои от вече известните над 100 варианта ваксини в цял свят.
Да, намираме се в един много тежък за глобалното човечество период, да, трябва да се търси и намери начин за успешна борба с Корона вируса, така както досега световната медицина се е справила с редица много по-страшни и смъртоносни инфекции.
Но не бива да се разделя обществото, да се налагат репресии без логика, да се стига до тежки психологически драми и конфликти, защото това е непродуктивно и вредно.
Заедно, с трезва оценка на реалностите и спазване на добрата медицинска практика ще успеем и този път, защото живеем в 21 век и имаме всички приоритети на развитието на човечеството да се справим и с това Корона предизвикателство.

Следя отдавна проф.Момеков ! Одобрявам напълно това , което е казал и споделям мнението му и в други медии - например днес в тв Нованюз ! Защо няма само такива , не само образовани , но и позитивни , нормални , неизкушени от политиката / визирам доц. Мангъров , проф.Чорбанов , д-р Антония Първанова , Стойчо Кацаров  - по случайност министър на здравеопазването / .млади учени ?