Публикация

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

От ковид ще се генерират нови болести, защото той хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция.

 

Това заяви в "Денят започва" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

 

Според него трябва да се концентрираме да изграждаме по-голямо количество недевствена популация.

 

"Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият ковид е прекарал ковид и си носи всички екстри с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее - около 50% при Делта, при другите варианти още по-голям. Така че нека да не говорим за прекаралия ковид за ползите от имунитета, защото те вървят с дългия ковид, с множествените усложнения", допълни професорът.

 

По думите му ваксините са част от комплексната борба особено когато имаме много случаи дневно и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.

 

"Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи", коментира проф. Момеков.

 

За да има доверие във ваксините, хората трябва да получават постоянно адекватна информация за ваксините по всички възможни канали. Хората не получават адекватна, смляна и ясна информация. През ден се пускат мнения на хора, които не спряха да говорят неистини или неща, извлечени от контекста - смята професорът.

 

В цял свят има ваксинирани хора, които попадат в болниците. Според професор Момеков в България се получават едни други феномени - фалшивите сертификати, и това е нещо, на което трябва да се обръща сериозно внимание.

 

"Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от кохорти над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има някаква причинно-следствена връзка", категоричен беше професорът.

 

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

Коментари

Доц.Влади Манев-клиничен имунолог

Разумно и компетентно звучат  аргументите,но не е ли смущаващ факта,че водещи имена у нас в алергологията не считат алергиите за противопоказания за ваксинация? Интересно би било да се чуе мнението 

Доц.Влади Манев , Вие сте изтъкнат  специалист в имунологията и би трябвало да сте се запознали с мнението на водещи алерголози по въпроса / акад. Петрунов , доц.Стаевска / .Аз също съм работила и работя от поне 40 години в сферата на алергологията , но не смятам да повтарям азбучните истини , които неведнъж бяха изречени по масмедиите и в специализирата  литература . Само бих потвърдила , че само в някои случаи , алергични състояния са относително противопоказание за ваксинация. След предварителна подготовка ваксина може и трябва да бъде поставена . Центърът по алергология даже разполагат с набор вещества , които биха могли да причинят алегичеен отговор у пренебрежимо малък брой пациенти и то в пъти по слаб отколкото едно евентуално заразяване и прекарване на Ковид 19 .

Уважаема Доц. Константинова,

Нужно е да  направя  уточнението  ,че  става дума  за активна алергия  като относително противопоказание и разбира се ваксинация  след предварителна подготовка  от алерголог.   

Уважаеми доц.Влади Манев ,
Не се разбира какво точно е "активна алергия " ? Естествено , че няма да се поставя ваксина на човек в астматичен пристъп или в анафилактичен шок ! Друго какво - активна алергия ?

Нека се вгледаме по-конкретно в проблема, а не общи приказки, които не дават възможност на немедиците да се ориентират в гъстата мъгла на противоречиви мнения. 

Първо, има редица нови мутации на Корона вируса, които не отговарят на ваксиналния щам поради съвършено различния геном. 
Това е и причината доста ваксинирани хора да придобият инфекцията и това в значителна степен прилича на изменчивостта на грипния вирус. 
И да приключа примера с грипа, да добавя, че вирусът на грипа никога не е повторил своята генетична формула в годините, а при всяка нова епидемия се представя с различен геном, което поставя под въпрос ефективността на противогрипната ваксина.
Да се върнем на Корона вируса и на поголовната ваксинация, която към днешна дата е все още единственият изход. 
Но ваксинацията трябва да спазва основните правила според имунизационния календар на Реп.България, а именно:
Ваксина се прави само на клинично здрав човек. 
Не се прилага при редица състояния, като активна друга инфекция, активен онкологичен процес, активна алергия и свръхчувствителност, тежки кардиопатии, бременност, кахексия, химиотерапия...
Всичко това е разписано и се знае от всеки медик...
По-нататък, Ковид ваксината има условия за съхраняване и прилагане, специални минусови хладилни камери -20, респ. -70С. Дали това е налице, особено в обособени те палатки и търговски центрове. 
Дали се следи клиничния статус на хората, които ще се ваксинират. 
И има ли завършено мащабно проучване на действието, ефекта  безопасността и дълготрайни последици на някои от вече известните над 100 варианта ваксини в цял свят.
Да, намираме се в един много тежък за глобалното човечество период, да, трябва да се търси и намери начин за успешна борба с Корона вируса, така както досега световната медицина се е справила с редица много по-страшни и смъртоносни инфекции.
Но не бива да се разделя обществото, да се налагат репресии без логика, да се стига до тежки психологически драми и конфликти, защото това е непродуктивно и вредно.
Заедно, с трезва оценка на реалностите и спазване на добрата медицинска практика ще успеем и този път, защото живеем в 21 век и имаме всички приоритети на развитието на човечеството да се справим и с това Корона предизвикателство.

Следя отдавна проф.Момеков ! Одобрявам напълно това , което е казал и споделям мнението му и в други медии - например днес в тв Нованюз ! Защо няма само такива , не само образовани , но и позитивни , нормални , неизкушени от политиката / визирам доц. Мангъров , проф.Чорбанов , д-р Антония Първанова , Стойчо Кацаров  - по случайност министър на здравеопазването / .млади учени ?