Публикация

Почина проф. Валентина Цанева

Почина проф. Валентина Цанева

На 4 ноември медицинската общественост във Варна загуби многоуважавания и обичан преподавател и лекар, основател на първата извънстолична специализирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене, проф. д-р Валентина Цанева.


Проф. Цанева е родена на 6 април 1945 г. в Балчик

 

в семейство на държавни служители. Завършва с пълно отличие Четвърта политехническа гимназия и ВМИ-Варна като първенец на Випуск 1972 г.


Започва работа като стажант-асистент в Катедрата по педиатрия, където преминава целият й професионален път. През 1991 г. става доцент, а през 2000 г. – професор. Специализира в Чехословакия през 1986 г., в Съветския съюз през 1989 г. и в Израел 1996 г.


През 1992 г. основава в УМБАЛ „Света Марина" – Варна единствената извънстолична специализирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене, която ръководи до 2010 г. След това продължава да работи в доболнична помощ като специалист по детска ендокринология.


Автор е на две дисертации – за „кандидат на медицинските науки" (1986 г.) и „доктор на медицинските науки" (1999 г.) и на над 200 научни съобщения, статии и книги, сред които монографията „Захарен диабет в детска и юношеска възраст“ и първото в България „Ръководство за деца и юноши със захарен диабет“.


Участва в две международни проучвания за изследване на захарния диабет у децата в продължение на 10 години

 

Председател на две държавни изпитни комисии в София за придобиване на специалност по детски болести и детска ендокринология и обмяна на веществата (2007-2010 г.). Член е на български и европейски дружества по педиатрия, детска ендокринология, диабет и затлъстяване.


През 2018 г. получава годишната награда на Българската педиатрична асоциация за „цялостен принос в развитието на педиатрията в България”. Включена е в световната енциклопедия „Who's Who in Medicine and Healthcare”.

 

Цялата академична общност и лекарско съсловие дълбоко скърбят за човека, посветил целия си земен път на здравето на децата, за преподавателя, лекаря, приятеля проф. д-р Валентина Цанева.

 

Поклон пред светлата й памет!

Коментари

ПОКЛОН!