Публикация

Главоболие при деца - кога да потърсим лекар?

Главоболие при деца - кога да потърсим лекар?

Главоболието е често срещано при деца, но сериозните причини за него са рядкост. Според проучване, до 8% от децата в предучилищна възраст и 80% от тийнейджърите изпитват главоболие поне веднъж месечно.

Международната класификация за главоболие различава два типа главоболие

– първично и вторично. При вторичното има непосредствена причина за поява на главоболието и то е симптом на друго основно заболяване или състояние.


Към първичните главоболия се отнасят: тензионно, мигрена и клъстерно главоболие.


Главоболие от тензионен тип – усеща се като стягане в главата или врата, най-често вследствие на напрежение, тревожност, училищни или семейни неблагополучия, проблеми със съня или лоша стойка. Болката не е пулсираща, не е придружена от гадене и повръщане, не се влошава от физическа активност и е с продължителност от половин час до няколко дни. При тийнейджъри може да се наблюдава променливо настроение, влошаване на успеха в училище и агресия.


Мигрена – характеризира се с пристъпи от силно пулсиращо главоболие, по-често едностранно, придружено с гадене и повръщане, с дразнене от светлина и силни звуци, усилващо се при физическа активност. Понякога, преди пристъпа на главоболие, може да има зрителни симптоми като блещукащи светлини. Често има фамилна анамнеза за мигрена и към този фактор се добавят екзогенни отключващи фактори. При 5% от децата може да се появят мигренозни пристъпи още до 4- годишна възраст.

Главоболието при деца с мигрена е по-кратко, може да трае само 1-2 часа

епизодите са по-редки, обикновено веднъж месечно, болката е по-често двустранна в челната област. При деца от 2 до 8-годишна възраст, преди да се оплачат от главоболие, могат да получат други синдроми на мигрена. Двата най-чести синдрома в детска възраст са коремна мигрена и циклично повръщане.

  • Коремна мигрена – вместо главоболие, децата се оплакват от стомашни болки – около пъпа или по целия корем. В случая е необходимо изключване на стомашно-чревен проблем.
  • Синдром на циклично повръщане – състои се от епизоди на повръщане с повтаряемост през 1-2 седмици. Когато децата не могат да обяснят гаденето, те просто не желаят да се хранят. Така че трябва да се следи поведението на детето – дали се занимава с ежедневните си дейности – рисуване, гледане на телевизия или отива на спокойно място да си почива и дори да заспи.

Клъстерно главоболие – проявява се много рядко в детска възраст. Характеризира се с интензивна пареща болка, често зад окото, едностранна, сълзене от окото, запушен нос или секреция от съответната ноздра на носа, докато трае пристъпът на главоболие. Отличава се с клъстерни периоди с продължителност до 30 дни през 1-2 години, като болката има тенденция да се повтаря всеки ден по едно и също време, особено през нощта.

Вторично главоболие

Най-чести причини за главоболие в детска възраст са някои състояния:

  • неправилен режим на хранене или спадане на кръвната захар след спортуване – понякога главоболието се съчетава с коремна болка, бледост, гадене, сънливост и преминава след нахранване. Правилният режим на хранене се състои в четирикратен прием на храна със следобедна закуска, за да не се допусне хипогликемия.
  • главоболие може да настъпи и при дехидратация. Ако денят е горещ или детето играе активно и губи допълнително течности, то трябва и да приема повече такива.
  • Честа причина за главоболие са инфекциозни заболявания – вирусни, бактериални, дори уроинфекции.
  • очни заболявания – рефракционни аномалии;
  • УНГ-заболявания – синуит, отит;
  • кръвни заболявания – желязодефицитна анемия;
  • артериална хипотония и хипертония.

Макар и по-рядко срещащи се, трябва да се имат предвид и по-сериозни неврологични заболявания, като:

  • инфекциозни заболявания на централната нервна система – менингити и енцефалити, които протичат със силно главоболие, гадене, повръщане, висока температура, силно увредено общо състояние, сънливост, промени в неврологичния статус.
  • травми на главата с оформяне на епидурален или субдурален хематом;
  • в много редки случаи мозъчен тумор или друга абнормна формация в областта на мозъка може да притисне важни структури и това да бъде съпроводено с главоболие, което е продължително силно, придружено с гадене, повръщане, световъртеж, зрителни нарушения и отпадна неврологична симптоматика;
  • съдовите заболявания на мозъка имат много малка роля в детска възраст като причина за главоболие;
  • хидроцефалия – протича с хронично главоболие, зрителни нарушения вследствие на повишен вътречерепен натиск;

Кога главоболието налага да се потърси консултация със специалист?

Трябва повишено внимание при наличие на някои предупредителни знаци, изискващи консултация със специалист:

  • главоболие, съпроводено с втрисане и повишена температура;
  • главоболие, което настъпва след нараняване на главата, дори привидно леко;
  • главоболие, придружено със скованост във врата;
  • главоболие, което се появява при събуждане и се засилва през деня, придружено с повръщане;
  • ако главоболието предизвиква събуждане на детето през нощта;
  • всяко главоболие при малки деца, локализирано в задната част на главата или наклонена глава встрани, както и главоболие след тичане;
  • ако главоболието е придружено с повръщане и продължава повече от няколко дни;
  • ако детето е много сънливо или необичайно раздразнително, с влошено общо състояние.

Как да установим, че детето го боли глава?

Обикновено това става по съчетанието му с други симптоми – гадене, повръщане, сълзене, бледост, зачервяване, отпадналост, сънливост, дразнене от светлина и шум.

Какво трябва да е поведението на родителите?

Родителите трябва да разберат къде го боли главата, от кога, нейната интензивност, кога се е хранило, пило ли е достатъчно течности, каква физическа натовареност е имало. Те трябва да измерят телесната температура. В зависимост от това се дават храна, течности, антипиретици.
При наличие на изброените притеснителни признаци е необходима своевременна консултация със специалист.

Лечението на главоболието е в зависимост от причината, която го предизвиква

При тензионно главоболие е важно изключване на провокиращите го фактори – стрес, нервно напрежение, преумора. Важно е детето да живее заобиколено от хора, които го обичат, осигуряват му спокойствие, правилно хранене и достатъчно сън. Масаж на шийната мускулатура може да помогне да се отпусне и облекчи мускулното напрежение, което предизвиква главоболието.


При мигрена също е важно да се избягват провокиращите фактори, като консумация на възбуждащи напитки, сирена, шоколад, цитрусови плодове и други. По време на пристъп може да се приеме парацетамол или нурофен.


В повечето случаи главоболието може да бъде предотвратено само с правилен режим на живот и хранене. Ако децата имат достатъчно сън и ежедневна физическа активност, ако се хранят редовно на малки интервали и приемат здравословна храна, ако пият достатъчно течности, ако не се натоварват чрез продължително гледане на екран, било то телевизия или компютър ще бъдат избегнати основните причини за главоболие.

Главоболието е симптом, който не бива да се неглижира

особено ако е придружено с повръщане, увредено общо състояние и трае с дни. Необходимо е своевременна консултация със специалист с оглед на ранно диагностициране на състоянието, което осигурява и по-добри терапевтични възможности.

 

Коментари