Публикация

Хипертония след COVID - кои са трайните последствия?

Хипертония след COVID - кои са трайните последствия?

Началото на пандемията COVID-19 в началото на 2020 г. наруши живота, работните графици и здравните процедури на милиони хора. Две нови проучвания, публикувани в American Heart Journal and Circulation, показват, че това също води до повишаване на кръвното налягане, което може да има сериозни последици за здравето надолу по веригата.

Може да запишете час за преглед на тел. 0877589040, 0876962575 или в Superdoc.bg.

В първото проучване са анализирани домашни измервания на кръвното налягане за 72 706 души, които са били включени в дигитална програма за здравна хипертония. Измерванията от преди пандемията (януари 2019 г. до март 2020 г.) бяха сравнени с тези, направени по време на пандемията (април 2020 г. – август 2020 г.). По време на пандемията участниците измерват кръвното си налягане по-често и средното систолно кръвно налягане, диастолното кръвно налягане и средното артериално налягане се повишават. Освен това процентът на участниците в проучването с кръвно налягане, класифицирано като неконтролирана или тежко неконтролирана хипертония, се е увеличил.

 

Второто проучване проследи 464 585 участници, записани в спонсорирана от работодател уелнес програма от януари 2018 г. до декември 2020 г. Въпреки че кръвното налягане остава стабилно през 2018 и 2019 календарни години, то се повиши значително през 2020 г. Интересното е, че по-голямо повишение на кръвното налягане се наблюдава за жените, отколкото при мъжете.

Влиянието на пандемията върху артериалното налягане

Водещият автор на първото проучване, д-р Ерик Питърсън, отбеляза, че пандемията е повишила консумацията на храна и алкохол и е намалила физическата активност, което може да обясни повишаването на кръвното налягане. COVID-19 също направи посещението при лекари и коригирането на лекарства по-предизвикателни, което може да е допринесло за проблема. Освен това стресът е свързан с хипертония и нивата на стрес (заедно със степента на тревожност и депресия) се повишиха по време на пандемията.

 

Повишеното кръвно налягане води до по-голям риск от инсулти, инфаркти и сърдечна недостатъчност. Увеличенията, наблюдавани в тези проучвания, са сравнително скромни, но биха могли да имат голямо влияние върху честотата на сърдечните проблеми и инсултите на ниво население.

 

Самото заболяване може да причини високо кръвно налягане поради взаимодействието с определени молекули като рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим.

Съвети за поддържане на нормални стойности на кръвното

За да поддържате здравословно кръвно налягане, е важно да поддържате здравословно тегло, като се храните здравословно и правите много физическа активност. Храненето на диета, която не е твърде богата на сол, също помага да се избегне повишено кръвно налягане. Следете етикетите на храните и избягвайте храни с високо съдържание на сол, като осолени ядки и картофен чипс. Ограничете приема на алкохол. 

 

Физическата активност може да помогне за намаляване на кръвното Ви налягане и възрастните трябва да се стремят да правят 150 минути умерено интензивна активност – например бързо ходене – или 75 минути активност с енергична интензивност – например бягане – всяка седмица.

Коментари