Публикация

БЛС: 88% от ОПЛ са над 50 г., скоро оставаме с 10 000 лекари

БЛС: 88% от ОПЛ са над 50 г., скоро оставаме с 10 000 лекари

Кадровата катастрофа  с лекарите е новата реалност - лекарите ни застаряват драстично, а ако тенденциите се запазят, до 15 г. ще останем с 10 000 лекари, което е 3 пъти по-малко.  Това прогнозира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на IX фарма форум на сп. "Мениджър".

 

"Възрастовата структура е изключително тревожна - над 66% от лекарите в България са над 50 години. Сред общопрактикуващите лекари този процент достига 88% - каза Маджаров. -  Това са лекарите, на които разчитаме, които са все така натоварени и критикувани, а те вече навлизат във възраст, в която трябва да берат плодовете от труда си, да са по-облекчени.“

 

Според статистиката на практика липсва сегментът от млади лекари на възраст между 20 и 50 години. 

 

 

Към февруари тази година лекарите в страната са 31 700, което на пръв поглед не звучи малко, но при тази възрастова структура съществува риск след 15 години в системата да останат  около 10 000 и то не в млада възраст.

 

Смъртността сред медиците е шокираща през последните години.

През 2017 г. са починали 400 лекари, през 2020 г. – 505, а през изминалата 2021 г. – 730

 

„Имайки предвид, че у нас медицина всяка година завършват не повече от 1000 души, част от които заминават за чужбина, е повече от ясно, че ние няма как да запълним липсващите кадри, прогнозира председателят на БЛС. - Това означава, че в следващите няколко години, при положение че лекар се създава за минимум 6 г., реалността, с която ще се сблъскаме, е тази от началото на ХХ век -  лукс ще е да имаме по 1 лекар в окръжните болници, както и по една болница във всеки голям град“.

 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев заяви, че кадровият проблем в здравния сектор засяга цяла Европа. Има сериозен отлив от хуманните професии,

в Европа не достигат около един милион здравни работници, 

 

коментира той.

 

Доц. Тонев посочи, че се планират политики в сектора, които да преодолеят тези проблем. Според него те трябва да са свързани не само само с финансирането на младите кадри, но и с условията за тяхната квалификация и професионална реализация. Той цитира данни от анкета сред новозавършващите в три медицински университета, според които нивото на заплащане има 32% тежест за младите лекари. Дори ако магически увеличим заплатите, това ще реши само една трета от проблемите пред младите кадри, категоричен бе той. 

 

 

 

 

Коментари