Публикация

„Синдромът на разбитото сърце“ има физиологични изяви - засяга лявата камера

„Синдромът на разбитото сърце“ има физиологични изяви - засяга лявата камера

Сърцето ми е разбито! Този израз не е просто метафора, а съвсем реален физиологичен процес, който лекарите описват като сърдечна недостатъчност следствие на силен стрес.

Настъпва внезапно и имитира миокарден инфаркт

Такоцубо кардиомиопатията, известна още като стрес кардиомиопатия или „синдром на разбитото сърце“, е внезапно настъпило преходно състояние, имитиращо миокарден инфаркт, което е провокирано от силен емоционален стрес. При него се наблюдават гръдна болка и задух, нарушения в кинетиката на лявата камера на сърцето, промени в електрокардиограмата, повишаване на стойностите на сърдечните ензими в кръвта, характерни за миокарден инфаркт, но за разлика от него, при провеждане на ангиография не се установяват сигнификантни стенози на коронарните артерии.

Такоцубо кардиомиопатията се среща при хора, преживели силен емоционален стрес- любовно разочарование, загуба на любим човек, финансови затруднения, развод, печалба от лотарията, катастрофа и др.

Това заболяване е описано за пръв път през 1990 г. в Япония от Сато. Името „такоцубо“ е дадено поради характерния вид на лявата камера, оприличавана на капан за октопода Тако,

обясни кардиологът от болница „Медлайн“ д-р Анна Карафилоска.

 

Точните причини за възникване на състоянието остават неясни, въпреки че различни теории се опитват да го обяснят: спазъм на коронарните артерии, микроваскуларна дисфункция, нарушения в метаболизма на мастните киселини, остър коронарен синдром с реперфузия, ендотелна дисфункция и др.

Хората над 50 г. и след травма на главата са в по-голям риск

Рискови фактори за появата на „синдрома на разбитото сърце“ са възраст над 50 г., хора след травма на главата, болни от епилепсия, страдащи от психични заболявания като депресия и т.н. Не се отчита наличието на предходно сърдечно заболяване като рисков фактор.

 

Болните, които страдат от такоцубо кардиомиопатия, се оплакват най-често от гръдна болка и задух, но при някои се срещат още умора, отпадналост, ниски стойности на кръвното налягане, гадене, чувство на сърцебиене и „прескачане на сърцето“, възникнали след преживян силен стрес. Тези симптоми се срещат и при други сериозни кардиологични заболявания. Трябва да се изключи наличието на миокарден инфаркт, ангина пекторис, аортна дисекация, кокаин индуцирана кардиомиопатия, дилатативна кардиомиопатия и др., посочи кардиологът.

Лявата камера прилича на капана за октоподи

Правилната диагноза се поставя след извършване на обстоен преглед, лабораторни и образни изследвания. Ехокардиографията разкрива характерната форма на лявата камера при това заболяване - тя прилича на капана за октоподи, наречен такоцубо. Нарушена е и помпената функция на сърцето. 

 

За разлика от миокардния инфаркт, при провеждане на коронарография, не се наблюдават значими стенози на коронарните артерии. 

 

Въпреки че няма етиологично лечение за такоцубо кардиомиопатията,

повечето пациенти се възстановяват в рамките на месец

Прогнозата при синдрома на разбитото сърце е добра. Рядко настъпват усложнения като сърдечна недостатъчност, увреждане на сърдечни клапи, аритмии, застой на течности в белия дроб. Обикновено болните се възстановяват напълно за 4-6 седмици.

Коментари

Интересна публикация!
Чудя се колко пъти местните Очни лекари с неграмотността си Разбиха и продължават да Разбиват моето сърце?
То бива неграмотност бива, ама да не познаваш структурата на едно око! Е Срамота! Но! Какъвто Учителя! Такъв и ученика!  В комплект с цялото незнание и заблуди на първия!
Но какво да се чудим социализма даде криле на некомпетентността и подмазвача!  Може би защото предлага други екстри. И само верния слуга има стойност!  Не онзи който пледира за истината.

CredoMedia: in focus
9 авг 2022 16:24

Здравейте, г-н Славчев! Моля да спазвате добрия тон в публикациите си. Това е професионална мрежа и не толерира характерната за интернет пространството реч на омразата. Изявленията Ви за очните лекари у нас са недопустими. Следващи обидни изявления ще бъдат изтривани от модератор. Петър Галев, оперативен директор на CredoWeb