Публикация

Тежко диабетно усложнение остава без реално лечение

Хиляди пациенти с диабет са застрашени от влошаване на състоянието им и трайна инвалидизация, след като държавата има намерение да ореже драстично финансирането на и без това оскъдно платената клинична пътека номер 8.


Става въпрос за възможността на болнично лечение на едно от основните усложнения на захарната болест – диабетната полиневропатия. Това състояние възниква при значителен процент от пациентите с диабет и се дължи на увреждане на малките кръвоносни съдове и на нервните окончания в крайниците и органите. Напредването на полиневропатията причинява тежки язви на стъпалата, достигащи до гангрена и необходимост от ампутация. Отделно от това са усложненията в целия организъм, които имат различни проявления.

Съвременната медицина има средства за контрол на диабетната полиневропатия, за да не се стига до нейните крайни фази. На пациентите с това заболяване периодично трябва да се правят венозни вливания със специфични препарати, а след това лечението им продължава за различен период от време с таблетни форми на съответните лекарства.

Венозните вливания се правят в болничните заведения именно по споменатата клинична пътека номер 8, за която болниците получават в момента 333 лв. Това е една от най-ниско платените клинични пътеки. Въпреки това здравните власти обявиха намерението си през 2011 г. да орежат финансирането по тази пътека до нищожните 180 лв. При това положение болниците едва ли ще имат възможност да приемат пациентите с диабетна полиневропатия, защото предвидените пари няма да стигнат дори за битовите болнични разходи – храна, отопление, спално бельо и т.н. А какво остава за изследвания, осигуряване на самите препарати и за лекарския труд.

Председателят на „Българска асоциация диабет”, Адриан Стоев, научи от Хелт Медия, че цената на клиничната пътека за лечение на диабетната полиневропатия е намалена почти на половина. Той е категоричен, че правилният курс на лечение, който дава най-добър ефект, включва 15 вливания на специфични препарати в болница и два месеца терапия с лекарства в таблетна форма един път годишно. Това и в момента не се прави при цена на пътеката от 333 лв., а с намаленото финансиране практически тези пациенти остават без реална помощ.
След това обаче държавата ще трябва да дава много повече пари за тежки операции (най-често ампутации) и гледане на инвалидизирани пациенти.

Не е ясно къде е логиката в това поведение, но очевидно става въпрос за неглижиране на проблема на хиляди хронично болни хора.

Хелт Медия припомня, че пациентската диабетна асоциация беше извоювала от Здравното министерство в лицето на проф. Анна-Мария Борисова уверението, че пациентите с диабетна полиневропатия няма да бъдат лишени от адекватно лечение. Но с последното решение за драстично орязване на парите по КП-8, това няма как да се случи.
Другите клинични пътеки със значителна редукция на средствата за 2011 г. са основно за еднодневен болничен престой.

Хелт Медия ще продължи да търси всички гледни точки по темата. 

Коментари