Публикация

Кардиолози: Смъртните случаи от инфаркт догодина ще се увеличат

Ръководствата на двете научни дружества, чиито членове лекуват над 65% от българското население, ще предоставят конкретни данни за очакваните мрачни прогнози след орязването на средствата за спешните кардиологични процедури.

Според специалистите смъртността и тежките инвалидизации сред пациентите ще се увеличат чувствително, ако правителството не коригира намеренията си за значително намаляване на средствата за животоспасяващото лечение.

В писмо до премиера Бойко Борисов те се обръщат с молба за съдействие за решаване на проблема, директно застрашаващ здравето и живота на много пациенти.

От двете дружества изтъкват, че за последните 3 години интервенционалното лечение на сърдечно-съдовите заболявания е понижило смъртността от инфаркт от 17% на 4,88% в районите на страната, където то е приложимо. В момента населението има свободен достъп до този вид съвременно лечение - без доплащане, 24 часа в денонощието.

При намалените цени обаче ще се формира дефицит, достигащ до 3000 лв. на процедура, и това автоматично ще рефлектира във връщане към остарели методи на лечение, отдавна забравени в Европа. В резултат смъртността ще се увеличи до нивата от 2007 г., което означава над 3000 случая на смърт от инфаркт повече през 2011 г. в сравнение с 2010 г., твърдят от Дружеството на кардиолозите и Българското дружество по инвазивна кардиология.

Коментари