Публикация

Проф. Иво Петров: Наша мисия е да научим хората да оказват първа помощ при внезапна сърдечна смърт

Проф. Иво Петров: Наша мисия е да научим хората да оказват първа помощ при внезапна сърдечна смърт

Трейнинг за лекари за кардио-пулмонална ресусцитация при внезапна сърдечна смърт ще се проведе по време на медицинския форум ЗА ЗДРАВО И МЛАДО СЪРЦЕкойто се провежда на 1 юни, от 13:00 часа в зала "Панорама" на Интер Експо Център. Той е по инициатива на авторитетния кардиолог проф. Иво Петров, дмн, и се организира заедно с фондация "Първите три минути" и Българския съвет по ресусцитация. Партньори на събитието са CredoWeb, Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център и Интер Експо Център.

В над 90% от случаите внезапната сърдечна смърт настъпва по ритъмна причина, затова е много важно населението да бъде обучено да реагира бързо и адекватно при сърдечен арест. Т.нар. ресусцитация и ранна дефибрилация с автоматичен кардиовертер дефибрилатор са ключови стъпки за спасяване на човешкия живот. Задача на държавата, на институциите, на МЗ, на общините е да бъдат приложени тези практики. Простото инсталиране на автоматични външни дефибрилатори не върши работа. Разчитаме инициативата да стане заразна и все повече хора да се включат в нея, изтъкна специалистът.

Зад мисията застават Българското дружество по кардиология,  БЧК, ПСС. По думите на специалиста първите 3 минути след сърдечния инцидент са най-важни и решаващи за спасяване на човешкия живот - още преди да дойде екипът на "Спешна помощ".  

 

За да участвате в събитието, регистрирайте се ТУК. Безплатно е за лекари.

 

Проф. д-р Иво Петров, дмн, е медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клини УМБАЛ Сърдечно-съдов център.  Преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Има три специалности - вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология.


Той е инициатор за създаването и председател на Българския съвет по кардио-пулмонална ресусцитация, съпредседател е на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Член е на управителния съвет на Международното дружество на ендоваскуларните специалисти, почетен член на Американския колеж по кардиология и на Европейското кардиологично дружество. 

 

 

Коментари

Лично мнение. Написаното е вярно, особено за Северно Америка, САШ, Канада. И в Европа е на ниво, но не както отвъд океана. Съмнявам се че при нас това ще стане, въпреки че се говори поне от няколко години. Никоя от споменатите институции няма да се ангажира, ще стане едно такова, както казват у нас, кой ще обучава, кой ще плаща, на кого ще остане чест от плащането и т.н. Освен това да не влизам в детайли, ама някои се плашат като им кажеш какво трябва да направят. Но както казва автора, инициативата трябва да стане заразна...