Публикация

Късогледство- Основи на Мопията

Късогледство- Основи на Мопията

планетата, а именно Късогледството- Миопията.
Окото с нормална рефракция се нарича Еметропично. При него образът на наблюдавания обект, независимо дали е близък, или далечен, се формира върху ретината. Благодарение на акомодацията лещата променя постоянно формата си и съответно пречупвателната си способност, в зависимост от разстоянието, на което се намира наблюдавания обект, така че да се запази ясния образ. Когато образът на наблюдавания обект не се формира върху ретината, зрението е замъглено, неясно. Състоянието се нарича аметропия или рефракционна аномалия. Понятието аметропия обобщава всички рефракционни аномалии: хиперметропия, пресбиопия, миопия и астигматизъм. Коригирането на тези аномалии става чрез корекционни стъкла, контактни лещи или рефрактивна хирургия.
Късогледството (миопия) е рефракционна аномалия, при която фокусът на оптическата система не попада точно върху ретината, а лежи пред нея. В резултат на това отдалечените предмети се виждат неясно и размазано. Късогледият човек (миопът) не може или трудно фокусира обектите, когато те се намират на далечно разстояние. За разлика от тях близките обекти се виждат ясно.
Причини за възникване на късогледството
При всички положения генетичните фактори играят съществена роля за настъпването и развитието на късогледството.
Безспорно значение имат и факторите на околната среда в периода на развитието на окото, т.е. до около 21-годишна възраст. Смята се, че съвременните условия на живот в затворени помещения и постоянното гледане на близо предразполагат окото към късогледство. В тези случаи то се приема като компенсаторна реакция на организма към постоянното фокусиране на близо и тогава се проявява с ниски диоптри т.е. получава се спазъм на акомодацията. Той се изразява във спазъм на мускулите на лещата , които отговарят за акомодацията и лещата се наглася да вижда ясно на едно близко разстояние, което се изразява в минусови диоптри. Ето защо при четене, писане или работа с компютър се препоръчва през определен интервал от време да се фокусират далечни предмети с цел почивка на акомоцията, особено при деца и ученици (при тях мускулите са много по-активни отколкото при по-възрастни и по-лесно могат да изпаднат в спазъм).
Най-честите симптоми
Симптомите на късогледство могат да бъдат:
• Затруднено виждане на отдалечени обекти.
• Напрежение при гледане на отдалечени обекти
• Главоболие
• А при деца: лоши резултати в училище, което много често е първият признак при малки деца, които се страхуват да се оплачат от проблеми със зрението си. Кривогледство.
Как се поставя диагноза?
За да се установи със сигурност, че се касае за късогледство, и в каква степен е неговата изява, трябва да се извърши преглед при лекар-специалист. Диагнозата се поставя чрез корекционни стъкла и рефракционна таблица или проектор. Обективен метод за изследване на зрението се извършва чрез апарат, наречен авторефрактометър.
Препоръчително е да се поставени капки за разширяване на зеницата (циклоплегия) , с които се блокира акомодацията т.е. премахва се спазъмът и се определя реалната рефракция. По този начин не се дават диоптри, които не са обходими (хиперкорекция) и се превентира по-нататъшното увеличаване на минусовите диоптри вследствие на хиперкорекцията.
Затова ако вашият лекар пропусне да направи разширяване на зениците и отново проверка на зрението на широки зеници , задължително изисквайте това от него.
След 40 годишна възраст се смята че акомодацията е загубена, поради уплътняване на лещата и загуба на способността й да променя формата си и затова при по-възрастни пациенти не се прибягва до разширяване на зениците.
Най-съвременният метод за доказване на късогледството е чрез измерване дължината на окото /Биометрия на око/. Чрез този метод се установяват точният диоптер на оптичната система /окото/. Такъв апарат разполага единствено медицински център ВизАрт.
Превенция на късогледството?
В повечето случаи, късогледство е свързано с наследствени фактори, които не могат да бъдат предотвратени.
При четене, писане или работа с компютър се препоръчва гледането на далечни предмети за 5-10 мин. с цел почивка на акомоционния апарат на окото, особено при деца и ученици.
Лечение на късогледството
Корекцията на късогледството се извършва със разсейвателни /-/ стъкла или контактни лещи. По този начин проблемът почти винаги се коригира изцяло. По този начин светлината се пречупва, така че огледаният образ да пада върху ретината.
Възможно е късогледството да се коригира посредством операция на очите.Най-популярните процедури са:
• Рефрактивна лещена хирургия (заместване на собтвената леща с изкусвена)
• Рефрактивна роговична лазерна корекция. Не всеки може да бъде кандидат за хирургично лечение – човек трябва да отговаря на определени изисквания, които трябва да бъдат разяснени от лекуващия лекар. Дългосрочните ефекти от лазерните операции са все още неизвестни.
Нашето мнение е да прибягвате към хирургична интервенция само в случаите, когато носенето на очила или лещи е невъзможно или противопоказано.
Кога да потърсим лекар-офталмолог?
Обърнете се към офталмолог в случай, че образът Ви се размива или пък е неясен, размазан, замъглен, когато гледате отдалечени обекти, ако това пречи на вашата работа, училищна дейност или шофиране.

Коментари

Освен това схемите Ви не са верни!

"Обърнете се към офталмолог в случай, че образът Ви се размива или пък е неясен, размазан, замъглен, когато гледате отдалечени обекти, ако това пречи на вашата работа, училищна дейност или шофиране."

Ще Ви трябва Wavefront Аберометрия и PSF функция за да се видят какви са точно проблемите с Вашите зрителни органи! Обикновен Прост Очен лекар няма да Ви свърши работа! Напротив може да оплеска цялата работа с този толкова фин инструмент какъвто е Оптичната система на един зрителен орган! За което те си нямат понятие! Има си отделна наука за това, но няма кой да е чувал за нея!

Е това е общия печат върху цялата световна Офталмология! Не само за Очните лекари тук!

Но някои от всичките тези са разширили своите познания за този орган на Зрението!  Което в повечето случаи предвещава благоприятен резултат.

Миопията ! Проблем ли е?

Рефрактивна лещена хирургия (заместване на собтвената леща с изкусвена) - Наясно ли си какво става когато направиш това? = на увреждане на Оптичната система на зрителния орган - Инвалидизация! премахване на възможноста очното леща да промена рефрактивната си сила!  Само настаняването едва ли ще реши проблема! Но индивида ще остане сакатза цял живот! И ще трябва да робева на подпомагащи действия за а си осигури някакво визуално възприятие!

Рефрактивна роговична лазерна корекция! Наясно ли си с последствията! Които обикновено не зависят от лекаря или апаратурата!

Ако не си наясно!

Недей да говориш приказки на изуст!