Публикация

Проф. Делийска откри своя изложба с акварели и написа книга за Хималаите

Проф. Делийска откри своя изложба с акварели и написа книга за Хималаите

Проф. д-р Боряна Делийска, нефролог в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, откри своята първа самостоятелна изложба в столичната галерия „Прегърни ме“. Експозицията включва 70 акварела и се казва „Сезони“. На официалната церемония известният столичен нефролог представи и новата си книга „За крокодилите в Непал и зелените хълмове на Хималаите“.

В преследване на мечта от детството

„Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта, още от дете. Моят баща работеше като лекар-доброволец към Планинската спасителна служба на Витоша. Повечето от останалите членове на екипа бяха алпинисти, които по няколко пъти бяха ходили до Хималаите. Слушах разказите им и тайно си мечтаех един ден и аз да преживея това приключение“, разказа при представянето на книгата си проф. д-р Делийска. Тя има издадени още два пътеписа, посветени на Бали, Шри ланка, Малайзия и Сингапур. Освен това проф. д-р Делийска, която е преподавател и в Медицински университет – София, е автор и на две детски книжки, чиито илюстрации е рисувала сама.


За нея дарбата за рисуване се отключва по време на епидемията от COVID-19. „В началото се налагаше да си стоим повече в къщи. Като деен човек, който е непрекъснато в движение, установих, че рисуването ми носи удоволствие и помага да преодолея по-лесно този момент“,  разказва проф. Делийска.

Приходите от картините отиват за деца без родители

Петнайсет от картините, които показват усещането на авторката за красотата на природата през различните сезони, бяха откупени още по време на откриването на изложбата.

 

Всички средства от продажбата на картините ще бъдат дарени за арт групите, които Галерия „Прегърни ме“ организира за деца, лишени от родителска грижа. „Създадохме ателие „Прегърни ме“, за да дадем шанс на изоставените ни деца, за да им покажем живота, който им е отказан. Ателието е красивото и уютно място, което те посещават с радост. Защото тук са техните приятели – художници, артисти, писатели и журналисти, с които заедно рисуват, четат книги, илюстрират приказки, играят на театър, гледат филми и разговарят, майсторят парцалени кукли и копринени ангели. Учат се да могат. Учат се да вярват. Учат се да имат бъдеще“, споделят собствениците на галерията.

 

За всички желаещи, които искат да видят другото амплоа на един от най-изтъкнатите нефролози у нас, а и да подпомогнат арт групите за деца, лишени от родителски грижи, които Галерия „Прегърни ме“ организира, изложбата ще бъде на адрес ул. „Г. С. Раковски“ 63 до 16 юни 2023 г.

 

Източник: Пресслужба ИСУЛ

Коментари