Публикация

Инхибитор на URAT1 понижава пикочната киселина при пациенти с подагра - нови данни

Инхибитор на URAT1 понижава пикочната киселина при пациенти с подагра - нови данни

Експериментален инхибитор на уратния транспортер 1 (URAT1), който повишава отделянето на пикочна киселина чрез бъбреците, намалява значително концентрацията на пикочна киселина в кръвта на пациенти с подагра в проучване фаза 2.

Резултатите бяха представени на годишната конференция на "Европейската лига срещу ревматизма" ( EULAR ) в Милано (DOI: 10.1136/annrheumdis-2023-eular.3251 ; резюме OP0295).

Близо 8% от мъжете страдат от подагра

Броят на хората, страдащи от подагра, в момента нараства стабилно в западните страни. Според резултатите от здравното проучване NAKO 7,9% от мъжете и 2,4% от жените в Германия страдат от подагра. Според друго проучване само 2/3 се лекуват с лекарства, като инхибиторът на ксантиноксидазата алопуринол остава най-популярното лекарство, въпреки че много пациенти не могат да понасят лекарството. Терапия от втора линия фебуксостат, също инхибитор на ксантин оксидазата, наскоро получи предупреждение от FDA за сърдечно-съдови рискове. Придържането към двете лекарства за подагра като цяло е слабо.

 

Алтернатива могат да бъдат лекарства, които блокират уратния транспортер 1 (URAT1) в бъбречните тубули. Пикочната киселина навлиза в първичната урина през гломерулите, но 90% се реабсорбира в бъбречните тубули. Селективните инхибитори на URAT1 могат да понижат нивата на пикочната киселина. Lesonurad, инхибитор на URAT1, беше одобрен в Европа между 2016 и 2020 г., но беше изтеглен от пазара поради липса на търговски успех.

Участват 140 пациенти със серумна пикочна киселина средно 8,6 mg/dl

Калифорнийският производител Arthrosi Therapeutics сега представя друг урикозурик, който в проучването е обозначен с AR882. Резултатите, представени на срещата на EULAR, са обещаващи. Проучването включва 140 пациенти, които отговарят на европейски и американски критерии за симптоматична подагра и чиято серумна пикочна киселина е средно 8,6 mg/dl, доста над горната граница от 6,8 mg/dl.

 

Както е обичайно при пациентите с подагра, повечето до 54-годишна възраст са имали други сериозни съпътстващи заболявания като хипертония, хиперлипидемия, бъбречна недостатъчност, артрит, диабет, сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания и чернодробни заболявания, които вече са довели до употреба на лекарства.

 

В проучването за вариране на дозата пациентите са приемали AR882 50 mg, AR882 75 mg или плацебо веднъж дневно. Според съобщенията стойността на пикочната киселина е намалена до средно 3,5 mg/dl при по-високата доза и до средно 5,0 mg/dl при по-ниската доза. Целта на терапията е да се постигнат стойности до 6 mg/dl. Тази цел, ориентирана към намаляване на пристъпите на подагра в дългосрочен план, е постигната от 89% от пациентите с по-високата доза и 78% от пациентите с ниската доза.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари