Публикация

Указания на МЗ за доставките на шесткомпонентната ваксина Hexacima

Указания на МЗ за доставките на шесткомпонентната ваксина Hexacima

Министерство на здравеопазването изпрати указания до РЗИ с оглед закъснелите доставки на шесткомпонентната ваксина Hexacima. Забавените количества на Hexacima, която се прилага като задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст, се очакват до 08.09.2023 г., става ясно от писмото на Министерството на здравеопазването.

 

МЗ даде срок до 25 август 2023 г. на РЗИ, за да изготви и изпрати справки за необходимите количества Hexacima в периода септември-октомври 2023 г. В данните трябва да се предвиди и обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием шесткомпонентна ваксина, които не са получили доза поради недостиг на препарата.

 

В края на юли т.г. стана ясно, че изпълнителят по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина Hexacima, не може да изпълни доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

 

Ведомството е издало указания на Регионалните здравни инспекции за създаване на организация – информиране на общопрактикуващите лекари за приоритетно обхващане с първи прием Hexacima на неваксинирани деца от 2-месечна възраст с наличните количества от ваксината и временно отлагане прилагането на втори и/или трети прием на подлежащите деца, съобразно наличните количества, разпределени на лекарите.

Ето и текста на писмото от МЗ до РЗИ:

В края на м. 07.2023 г. в Министерството на здравеопазването (МЗ) се получи информация от изпълнителя на договора за доставка на шесткомпонентната ваксина Hexacima, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.
Съгласно условията на сключения между МЗ и изпълнителя договор, доставката на горецитираното количество е планирано за периода юли-август 2023 г.


Следва да имате предвид, че поради посоченото забавяне в склада на МЗ, както и в повечето РЗИ няма наличности от ваксината Hexacima, тъй като същите планирано са разпределени и предоставени съответно на РЗИ и общопрактикуващите лекари за изпълнение на Имунизационния календар на Република България.
По последна информация, забавените количества следва да бъдат доставени до 08.09.2023 г.


Във връзка с гореизложеното, моля да създадете необходимата организация за изпълнение на следните указания, свързани със забавянето на доставката на Hexacima:

  1. Информиране на общопрактикуващите лекари за приоритетно обхващане с първи прием Hexacima на неваксинирани деца от 2 месечна възраст с наличните количества от ваксината. Срок: незабавно
  2. Информиране на общопрактикуващите лекари за временно отлагане прилагането на втори и/или трети прием на ваксина Hexacima на подлежащите деца, съобразно наличните при тях количества до второ разпореждане и след изпълнение на т.1.
    Срок: незабавно
  3. Изготвяне на заявка за необходимите количества Hexacima за периода септември-октомври 2023 г., вкл. и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием шесткомпонентна ваксина, поради недостиг. За целта следва да се използва информация от РЗОК, както и от общопрактикуващите лекари в областта.
    Предоставяне на информацията по т. 3 в МЗ в срок до 25.08.2023 г.
  4. В срок до 18.08.2023 г. моля да изпратите в МЗ кратка обратна информация за извършените дейности в изпълнение на указанията.

МЗ ще Ви информира допълнително относно предстоящата доставка на Hexacima и/или за евентуални последващи действия за изпълнение на Имунизационния календар.

 

Източник: МЗ

Коментари