Публикация

Може ли да се избегне увреждане на сърцето от терапии за рак на гърдата?

Може ли да се избегне увреждане на сърцето от терапии за рак на гърдата?

Жени с рак на гърдата ще бъдат включени в клинично изпитване, изследващо способността на поведенческите и психологически интервенции да намалят сърдечните увреждания от противоракови терапии. Иновативният проект CARDIOCARE се провежда от консорциум от европейски партньори, включително Европейското дружество по кардиология (ESC). Клинично изпитване ще бъде проведено при 750 пациенти с рак на гърдата в шест клинични центъра в Европа.

 

Основна цел на проучването е ранното идентифициране на жени с рак на гърдата с най-голям риск от увреждане на сърцето и кръвоносните съдове от противоракови лечения.

Авангардни технологии

като секвениране от следващо поколение ще бъдат използвани за определяне на промените във видовете чревни микроби, които сигнализират за увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, преди да се появят симптоми. Освен това изкуствен интелект ще се използва за анализиране на изображения на сърцето, за да се предвиди вероятността от увреждане на сърцето.

„Сърдечно-съдовите заболявания са опустошително усложнение на противораковото лечение, което засяга физическото и психическото здраве. CARDIOCARE ще предостави на жените над 65-годишна възраст с рак на гърдата инструменти за подобряване на физическото им здраве и психологическа адаптация към болестта“, каза координаторът на проекта проф. Димитриос И. Фотиадис от университета в Йоанина, Гърция.

Петгодишният, финансиран от ЕС проект CARDIOCARE (https://cardiocare-project.eu/), има за цел да промени радикално терапиите на възрастни жени с рак на гърдата. Той използва експертния опит на кардиолози, онколози, психолози, молекулярни биолози, биоинформатици, компютърни специалисти и и биомедицински инженери от седем страни в Европа (Гърция, Италия, Кипър, Словения, Швеция, Холандия и Франция) за подобряване на наблюдението, лечението и грижите, които тези пациенти получават.

Всички пациенти в проучването ще получат мобилното приложение

CARDIOCARE, включващо програмите ePsycHeart и eHealtHeart. ePsycHeart ще следи качеството на живот, мобилността и психичното здраве, като използва сензор за пулс, смарт часовник и въпросници. eHealtHeart ще насърчи пациентите да практикуват определено поведение, включително физическа активност, здравословна диета, игри за подобряване на паметта и промяна на домашната среда.

 

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологични заболяване в ЕС. Той представлява 13,3% от всички нови случаи на рак през 2020 г. Изчислено е, че 1 от 11 жени в ЕС ще развие рак на гърдата до 74-годишна възраст.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари