Публикация

Какви са причините за появата на зъбобол и как да го облекчим ефективно?

Какви са причините за появата на зъбобол и как да го облекчим ефективно?

Зъбоболът е неприятно състояние, което всеки човек е изпитал в някакъв момент от живота. Той обикновено се дължи на възпаление на вътрешното меко ядро на зъба, наречена пулп. То съдържа нервни тъкани и кръвоносни съдове. При възпалението на пулпата, тази тъкан стават особено чувствителни и човек усеща болка и дискомфорт. В зависимост от причината зъбоболът може да варира от лек до изключително интензивен. Той може да бъде временен или постоянен.

 

 

Най-честите причини за зъбобол могат да бъдат следните

  • Кариес: Кариесът е нарушение на повърхността на зъбния емайл. Той може да засегне по-дълбоките слоеве на зъба, включително пулпата. Този процес е резултат от взаимодействие между бактерии в устната кухина и останките от храната, които образуват налепи на зъбите, наречени зъбни плаки. Кариесът може да доведе до образуване на дупки в зъбите (кариозни лезии) и ако не се лекува своевременно, може да причини инфекции и други сериозни проблеми.
  • Пулпит (възпаление на пулпата): Възпалението на пулпата може да причини интензивен зъбобол. Има два основни вида пулпит - остро възпаление на пулпата и хронично. Острият пулпит се характеризира с интензивна болка, обикновено като реакция на кариес или травма. Хроничният пулпит е по-продължителен процес, който може да доведе до постепенна деградация на пулпата и нейните функции. При пулпита се наблюдава болка, която може да бъде остра, пулсираща и интензивна. Зъбите могат да болят при натискане, гризане или дори без допир. Чувствителност към топло и студено е обикновено присъща на засегнатите зъби. В някои случаи, ако инфекцията се разпространи, може да се появи оток на лицето или венец.
  • Проблеми с венците (Парадонтална болест): Най-често възпалението на венците се получава от  инфекция, която се разпространява дълбоко в тъканите около зъбите. Връзките между венците и корените на зъбите се разрушават, което може да доведе до образуване на джобове или празнини между тях. При хранене те се запълват с храна и ако тя не е почистена добре, загнива. Това предизвикват възпалението и болки. Освен това възпалението на венците може да се дължи в резултат на рецесия на венците, при което те се оттеглят от зъбите, излагайки кореновата част.
  • Гингивит: Към проблемите с венците спада и гингивитът, който е ранна форма на парадонтална болест и обикновено се характеризира с възпаление на венците (гингивите). Венците стават чувствителни при употребата на топли и студени храни и напитки, а това предизвиква болка.
  • Травма: Удар, счупване или други травматични наранявания на зъба също могат да доведат до зъбобол.
  • Поставянето на скоби, брекети: При поставянето на скоби с цел коригиране на захапката може да се усети дискомфорт или лека болка в началния етап на лечението. Това е нормално и е свързано с напрежението върху зъбите и корените, докато те се преместват.

 

 

Ваденето на нерва на засегнат от инфекция зъб също е свързан с болки. Това е начин да се спаси зъб, който в противен случай може да бъде загубен поради инфекция и възпаление. След успешното провеждане процедурата, болката обикновено спада или изчезва напълно. Тъй като нервната тъкан, която предизвиква болката, е премахната, зъбът вече няма връзка с нервната система, която да реагира на болка.

 

При наличие на зъбобол прегледът при стоматолог е задължителен, oсобено с придружаващо подуване, кървене, повишена температура.

 

Ибупрофенът принадлежи към групата от лекарства, използвани за облекчаване на болка, намаляване на възпаление и лекуване на висока температура. Когато става въпрос за зъбобол, ибупрофенът може да има положителен ефект.

 

 

Ето как ибупрофенът влияе на зъбобола:

  • Антиинфламаторен (противовъзпалителен) ефект: Зъбната болка често се съпътства със заболяване и възпаление на околозъбните тъкани. Ибупрофенът действа като антиинфламаторен агент, като намалява възпалението и съответно намалява болката.
  • Обезболяващ ефект: Ибупрофенът има аналгетични свойства, което означава, че той може да облекчи болката. Той действа, като намалява образуването на определени химични съединения в тялото, които се свързват с болковите рецептори.
  • Температурно регулиране: Ибупрофенът може да помогне и при висока температура, която може да се появи като реакция на инфекция или възпаление около зъба.

Един от положителните аспекти на ибупрофен е, че той може да осигури дълготрайно облекчение от болка. Обикновено се препоръчва да се приема на редовни интервали според указанията на лекарството, за да се поддържа стабилна концентрация в организма. Може да приемате до 3-4 таблетки по 400 мг Долорен дневно, без риск от предозиране.

 

Коментари