Публикация

Доставиха част от оборудването за медицинските хеликоптери (СНИМКИ)

Доставиха част от оборудването за медицинските хеликоптери (СНИМКИ)

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха вече е в България. Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“ АД.

Оборудването е разположено в хангара на Специализиран отряд „Въздушно наблюдение“

към Главна дирекция „Гранична полиция“. В процес на подписване е договор за отговорно пазене между Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, чрез който да бъдат определени правата и задълженията за отговорно съхранение и опазване на приетото наземно оборудване, до преместването му в хангар, собственост на МЗ. В него ще бъде ситуирана и първата от шестте въздушни линейки, уточняват от здравното министерство.


От общо 200 бр. артикули, доставени към момента са 91 броя, включително два комплекта специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване.


„Изграждането и въвеждането в експлоатация на системата за медицинска помощ по въздуха е процес, който ще допринесе значително за осигуряването на навременна и в не малко случаи животоспасяваща медицинска услуга.

 

Началните фази от проекта вече са изпълнени, очакваме в края на декември и първата въздушна линейка

 

като паралелно с поетапното доставяне на хеликоптерите ще се изгражда и съответната съпътстваща инфраструктура“ – заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.


От своя страна министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков коментира, че до края на годината „България Хели Мед Сървиз” ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор.

„С тази стъпка и с доставката на първия хеликоптер през декември поставяме началото на въздушната спешна медицинска помощ в България”, подчерта министър Гвоздейков.

От думите му стана ясно, че

още този месец първите шест пилоти и трима инженери заминават за Италия

където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери.

Коментари