Публикация

Фитотерапия – нашата аптека от природата

Фитотерапия – нашата аптека от природата

Използването на билките за лечебни цели датира от хилядолетия. Записи за това се откриват в древни египетски, китайски и индийски текстове. Любопитен факт е, че според билкарите в средновековна Европа външният вид на растението може да показва неговите лечебни свойства. Например, листенца с форма на сърце може да се използват за лечение на сърдечни заболявания. Или пък жълтите билки са за черния дроб.

 

Днес много съвременни фармацевтични лекарства се извличат от растения. Аспиринът, например, първоначално се е правел от върбова кора.

 

 

 

Билковите растения са аптека от природата

Билколечението или фитотерапия е част от официалната медицина, като продуктите може да са хранителни добавки или лекарства. Фитотерапията е основана на вярата, че природата ни предоставя огромна аптека от растения. Всяко от тях съдържа уникални съединения с потенциални ползи за здравето. Тези естествени съединения могат да се използват за предотвратяване, облекчаване или лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

 

Фитотерапията използва холистичен подход към здравето, като взема предвид не само физическите симптоми, но и емоционалното и психологическо благополучие на отделния човек.

Преди да се лекувате с фитотерапия, трябва да знаете

Удобството на съвременните препарати позволява всеки сам да потърси и избере продукт според своите нужди и желания. Важно предимство на растителните продукти е, че могат спокойно да се използват като допълнение на конвенционалните медицински лекарства и дори да повишат тяхната ефективност.

 

 

Няколко важни неща, които трябва да знаете, преди да започнете да приемате такъв продукт:

  • Макар и рядко, някои растения може да провокират алергия, затова приложението им трябва да става внимателно при хора, които са склонни към такъв тип реакция. Направете консултация с лекар или фармацевт!
  • Лечението с билки позволява индивидуален подход към всеки пациент.
  • По правило може да се комбинират с лекарства. Ако вземате медикаменти за хронични заболявания, все пак имайте предвид, че в редки случаи може да настъпят взаимодействия – информирайте се предварително.
  • Фитотерапията може да се използва за лечение по-продължително време, включително и за профилактика.

На какви условия трябва да отговаря един продукт, за да се определи като фитотерапия

Продуктите във фитотерапията не са произволни смеси от билки. Регулаторите в ЕС са определили правила, по които такива препарати се допускат до пазара. Част от процеса на регистрация е да се предоставят данни за безопасност и ефикасност. За всички билкови лекарствени продукти пък се изисква пълно досие за качество. Следват се принципи, които са приложими за всички лекарствени продукти, включително добра производствена практика, фармакологична бдителност и изисквания за опаковане и етикетиране.

 

 

Как да избираме качествени билкови продукти

Големият интерес към фитопродукти кара производителите на предлагат все повече варианти на комбинации с познати растителни извлеци, витамини, минерали. Много от тях имат ясно предназначение, описано на опаковката. Други – като екстракт от семена на грейпфрут например, нямат преки съвети за приложение, защото случаите, за които може да се използват, са твърде разнообразни.

 

 

Винаги е добра идея да се посъветваме с медицински специалист или поне фармацевт в аптеката, ако сами решим да приемаме такъв препарат. В това няма нищо лошо - не всеки може да отиде на лекар за това. Решенията са много - за имунитета, слаба памет, кашлица, проблеми със стомаха, инфекции на пикочните пътища, уголемена простата и много други.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари