Публикация

БАРПТЛ апелира за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта

БАРПТЛ апелира за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изразява силно притеснение за сериозните казуси, които възникват поради начина на въвеждане на електронната рецепта. От понеделник получаваме сигнали за множество върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни продукти от паралелен внос, които не могат да получат в аптеката, въпреки че са налични. Това се казва в съобщение на БАРПТЛ до медиите.

 

Според асоциацията проблемът се състои в следното - когато се изписва лекарство в електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с

неговия национален номер, което нормативната база не изисква

Процесът е един и същ и за лекарствен продукт, заплащан от НЗОК, лекарство по „бяла“ рецепта на свободна продажба или продукт, отпускан без лекарско предписание. При НЗОК продуктите има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код. Тази, на пръв поглед разумна мярка, на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално ефективно ги спира от продажба на българския пазар и лишава пациентите от тях.

 

Мярката е въведена да противостои на недостига при антибиотиците и диабетните лекарства, но на практика вече генерира връщане на пациенти от аптеките на фона на наличност на същото лекарство, но с друг код. Продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и пациентите и пазарът, в голяма степен, разчитат на тези количества, за да се задоволи търсенето от страна на болните. Става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и лекарства за диабет, внесени от Европейския съюз с лиценз за паралелен внос, чийто пълен списък е в края на този текст.

„Затрудняването на достъпа на пациентите до предписана и необходима терапия е факт вече втори ден и си позволяваме да опишем няколко от ситуациите, за които ни сигнализират пациенти, лекари и магистър-фармацевти“:

1. Лекар изписва национален номер на първовносителя, например на Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която разполага с Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., но от паралелен внос. Пациентът не може да получи продукта и излиза от аптеката убеден или че има недостиг (невярно) или (ако е разбрал, че има неговия продукт но на фармацевта му е забранено да го продаде) че държавата, по някаква причина, му пречи да се лекува.

2. Лекар изписва национален номер на продукта от паралелен внос, например Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която има Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., но от първовносителя. Резултатът е същият като в т.1.

3. Първовносителят има временен проблем с доставките. Пазарът е обезпечен с количества от паралелен внос, но те са недостъпни за пациента, защото в е-рецептите фигурират националният номер и НЗОК кодът на първовносителя.

„Това са само част от примерите, които могат да очертаят рисковете да настъпи хаос при достъпа на пациентите до лекарства“, се казва в съобщението.

БАРПТЛ апелира за

спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта

Нашето предложение е в електронната рецепта всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани. Така рецептата на пациента ще бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му. Друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва само по наименование на лекарствения продукт, форма, концентрация и размер на опаковката.

Надяваме се да не се стигне до предписване на лечение с номера и кодове вместо с наименования на лекарства, заявяват от асоциацията. 

Коментари