Публикация

Фармацевт коментира: Системата за електронните рецепти е в крах!

Фармацевт коментира: Системата за електронните рецепти е в крах!

Начинът по-който бяха въведени електронните рецепти е пълен крах. Това коментира маг.- фармацевтът от Ямбол Петър Буцев в онлайн дискусията на CredoWeb „Електронните рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства - решение или затруднение?“. В нея участват над 500 фармацевти и лекари, които оставиха над 100 мнения по темата.

 

Според Буцев властимащите така и не са се научили, че когато се правят кардинални промени най-напред е необходимо те да бъдат тествани за известен период от време. Той заявява, че е абсолютно неприемливо да се въвежда глоба от 10 000 лв. с ДДС за фармацевтите и аптеките, а на създадения горещ телефон вместо да се подават сигнали за сривове, липси и различни казуси, медици докладват аптеките за отпускане на антибиотик без електронна рецепта. По думите му глобата е увеличена десетократно.

„Това е тотален крах! До сега за 15 години професионален стаж не съм виждал толкова хаотични движения и нововъведения на парче, които не са изпробвани и издържани до дъно. Как може да се изисква генерична замяна, да се настоява за нея, а тя да не може да бъде предписана, поради недомлъвка в облака на НЗИС, която не е премислена в зародиш“, пита фармацевтът.

Той добавя, че

масовият софтуер на лекарите няма възможност за предписание по молекула

а само на търговско наименование. Освен това има проблем с номенклатурите, които са взети от сайта на ИАЛ.

„В ИАЛ има регистрирани няколко вида разфасовки на един и същ производител, с едни и същи милиграми и различни пределни цени, като около 40% от тази номенклатура е от години "куха" и няма внос. А част от нея е неоткриваема при търговец на едро с лекарствени продукти. От тук идва и казуса с видовете разфасовки - защото даването на различни разфасовки, поне за мен, не е генерична замяна“, заявява фармацевтът.

Като слабост на системата Буцев отбелязва, че

няма лимит, колко опаковки да се изпишат с бяла рецепта

Според него така има възможност някой лекар да изпише 50 опаковки Оземпик, който фармацевтът е длъжен да обезпечи. По думите му това е парадокс – властимащите се опитват да пресекат неетичните и незаконосъобразни практики, а същевременно оставят възможност за генериране на такива.

„Друга слабост, която констатирах днес е при предписанията за антибиотици. При предписани 2 опаковки, ако пациентът има пари само за 1 опаковка, втората изчезва след обслужване на рецептата“, алармира той.

Буцев също така посочва проблеми, свързани с изписването на опиати и наркотични вещества, които са свързани най-вече с това какво фармацевтите и лекарите виждат в системата.

„Медиците, примерно, не знаят, че пациентът им вчера е имал предписания от друг град за наркотик и той е обезпечен вече. Фармацевтите също - нямат видимост, че даденото ЕГН е било обслужено в друга аптека. Системата може да ни предупреди, само ако пациентът вече е бил посрещнат в нашата аптека. Направих тест с 3 рецепти за опиат и нито един лекар не видя предписанието на колегата си… Аптеките виждат предписанията, ако са в 1 календарен ден, лекарите - не. И могат да направят ново“, казва фармацевтът.

„Адмирации към търпението на медици, фармацевти, зъболекари, медицински сестри и пациенти. Тази седмица бе трудна за всеки един от нас и всеки един от нас направи за себе си - редица изводи. Винаги съм бил ЗА електронната рецепта и предписание, но НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА и не без тестове на системите, които да изключат всички тези казуси, които описвам. Считам ,че е редно фирмите, произвеждащи софтуер да наемат за консултанти лекари, фармацевти и прочие, които да им покажат слабостите. А законотворците да се допитват до бранша, преди да го въведат в асинхрон, защото здравеопазването е един от клоновете за стабилност на цялата нация“, казва още Буцев.

Какво коментират лекарите и останалите фармацевти в дискусията „Електронните рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства - решение или затруднение?“, може да видите тук.

 

Коментари

Абсолютно сте прав! Системата е с множество грешки и не е усъвършенствана, а подлежим на страшни глоби при положение, че хората остават без лекарства. На няколко пъти пред себе си виждах болни дечица, чиито майки с огромни притеснения обикаляха по всички аптеки на града и не намираха антибиотика само, защото беше изписана несъществуваща опаковка (като брой таблетки, например). Лекарите също седят пред компютрите и се чудят кое да изпишат, за да може да се изпълни рецептата. Такава анархия никога не е била! Тъжно е, срамно е.... Министерството вместо да се чуди как да затяга повече контрола ТРЯБВА да намери начин за подобряване комуникацията между лекарите и фармацевтите...с тези недоизмислени и неадекватни действия само се насажда омраза между двете съсловия, комуникацията рухва още повече ...и нищо не правим. Не можем да практикуваме професиите си, защото нямаме нормални условия, и в крайна сметка сме черни пред пациента - искаме, но не можем да му помогнем..