Публикация

Учени доказаха: Аеробните упражнения могат да заместят медикаментите при еректилна дисфункция

Учени доказаха: Аеробните упражнения могат да заместят медикаментите при еректилна дисфункция

За мъже, страдащи от еректилна дисфункция (ЕД), редовните упражнения могат да бъдат почти толкова ефективни, колкото лекарствата за подобряване на представянето. Това става ясно от ново мета-проучване на учени от Baylor College of Medicine в Хюстън, САЩ. То е публикувано в началото на октомври в Oxford’s Journal of Sexual Medicine и се основава на 11 рандомизирани, контролирани проучвания.

 

Еректилната дисфункция се измерва според 30-точков Международен индекс (IIEF-EF). Резултати от 26 до 30 означават липса на ЕД, 22 до 25 - лека ЕД, докато резултати от 17 до 21 представляват лека до умерена ЕД. Умерената ЕД съответства на резултат от 11 до 16, а резултат от 6 до 10 показва тежка ЕД. Мета-проучването отчита, че средното подобрение след упражнения  е 2,8 точки по скалата IIIEF-EF, като максималното е с 4,9, а минималното – 2,3 точки.

Връзка между еректилната дисфункция и сърдечно-съдовите заболявания

Пред Medical News Today урологът д-р Мехран Мовасаги, който проследява резултатите от проучването, разказва, че сърдечно-съдовото здраве е тясно свързано с еректилната дисфункция. По думите му тя е прелюдия към потенциален спад на сърдечно-съдовата функция след около 10 години.

„Ако имате еректилни проблеми на 30 или 40 години, най-важното нещо не е да вземете медикаменти, а да проверите липидния си статус“, коментира той.

Той обяснява, че атеросклеротичното заболяване, което причинява инсулти и инфаркти на миокарда, е отговорно и за нарушенията в съдовете на пениса. Според него, тъй като тази васкулатура е сравнително малка, нейният ефект става очевиден и симптоматичен много по-рано.

„Шегувам се с моите пациенти, когато казвам: Можете да отворите прозорец в сърцето на мъжа, като погледнете пениса му. И знаете ли, това е вярно в смисъл, че ако мъжете имат здрава ерекция, вероятно имат добро сърдечно-съдово здраве“, отбеляза д-р Мовасаги.

Той добави, че рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, метаболитен синдром, дислипидемия и диабет са рискови фактори и за ЕД.

Медикаментите и техните странични ефекти

Повечето лекарства за ЕД са инхибитори на PDE5 или фосфодиестераза 5. PDE5 инхибиторите спират действието на ензима фосфодиестераза 5, който повишава активността на азотния оксид и позволява отпускането на гладката мускулатура в пениса. Когато гладката мускулатура е отпусната по-дълго, това позволява на пениса да се напълни с кръв.

„Някои пациенти не могат да използват инхибитори на PDE5 поради медицински противопоказания или непоносимост към странични ефекти“, отбеляза д-р Larry Edwin Miller, който в част от екипа, направил проучването.

Причината е, че такива лекарства  не действат само селективно върху гладката мускулатура и пениса. Те също работят върху гладките мускули в различни части на тялото. Резултатът може да бъде рязък спад на кръвното налягане, както и появата на ГЕРБ или стомашна рефлуксна болест, тъй като долният езофагеален сфинктер, който е в хранопровода, също е под контрол на гладката мускулатура. Сред страничните ефекти на PDE5 инхибиторите са също така синузит и главоболие.

Позата от упражненията

Д-р Милър коментира, че в продължение на години упражненията са подценявани при лечението на еректилна дисфункция, поради липса на изследвания за ефикасност. Той добавя, че вече има доказателства за това как аеробните упражнения осигуряват клинично значими подобрения в ЕД. Става въпрос за упражнения, които са правени с продължителност между 30 и 60 минути от три до пет дни в седмицата. По думите му,  тези нива на физическа активност са в съответствие както с препоръките на Американския колеж по спортна медицина (ACSM), така и с препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Тъй като ЕД е свързана със сърдечно-съдовото здраве, същите видове физическа активност, които са от полза за сърцето, допринасят и за намаляване на ЕД, казва той. Лекарят добавя, че към аеробните упражнения може да бъдат добавени упражненията, насочени към тазовото дъно, като Кегел, защото те подобряват мускулния контрол. Това потенциално води до по-дълготрайна сексуална активност и повишени оргазмени реакции.

„Сега лекарите могат уверено да информират пациентите, че извършването на редовна аеробна дейност е доказан подход, подкрепен от висококачествени данни от рандомизирани проучвания“, казва д-р Милър.

Той добави, че упражненията трябва да бъдат интервенция от първа линия за ЕД, тъй като са с нисък риск и са достъпни за хора, които не искат или не могат да приемат лекарства за PED5.

 

Цялото проучване можете да видите тук

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари