Публикация

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на диабет всяка година. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Броят на случаите и разпространението на диабета непрекъснато се увеличават през последните няколко десетилетия. По експертна оценка на СЗО се очаква случаите на диабет да достигнат до 578 милиона до 2030 г. и 700 милиона до 2045 г.

 

На 14 ноември международната общност отбелязва Световния ден за борба с диабета под мотото „Знай своя риск, знай своя отговор“, като световната тема за периода 2021-2023 г. е „Достъп до диабетни грижи“.

 

Министерство на здравеопазването, в партньорство с РЗИ Благоевград, заявява своя ангажимент към подобряване достъпа до грижи на хората с диабет чрез предстоящия старт на проекта „Намаляване на тежестта на незаразните заболявания чрез предоставяне на мултидисциплинарна интервенция с лечение в начина на живот при диабет тип 2 – CARE4DIABETES“, финансиран от Програма „ЕС в подкрепа на здравето“(EU4Health).

Проектът „Грижа за хората с диабет тип 2“

ще се изпълнява на територията на област Благоевград със срок до м. февруари 2026 г., в рамките на европейската програма EU4Health.

 

Целевата група са пациенти, диагностицирани с „диабет тип 2“ или метаболитен синдром (т.нар. „преддиабет“), които са с наднормено тегло и/или имат увеличена обиколка на талията и използват лекарства за понижаване на нивата на кръвната си захар.

 

Дейностите, които ще се изпълняват са подбор и обгрижване на две групи по 20 пациенти, които да отговарят на предварително заложените критерии. Мултидисциплинарен екип от лекар, кинезитерапевт, диетолог и медицинска сестра ще провежда консултации и наблюдение на пациентите по предварително утвърдена програма за всеки от тях (с включени двигателна активност и упражнения, диета на храненето и проследяване на медицински показатели) и ще отчитат индивидуалните им резултати. Координацията между екипа и пациентите ще се осъществява, чрез  електронна платформа и присъствени срещи.

 

Основната практическа задача на проекта е обучението на лица с диабет тип 2 да контролират нивото на кръвната си захар като чувствително намалят или спрат употребата на лекарствени продукти, предписани им за тази цел.

Коментари