Публикация

Проф. Иглика Михайлова: Протонната терапия е с особени предимства при онкоболни деца

Проф. Иглика Михайлова: Протонната терапия е с особени предимства при онкоболни деца

В отворено писмо специалисти, пациенти и общественици настояват да се ускори изграждането на протонен център за лечение на онкологични заболявания. Пари за реализирането на проекта в Бюджет 2024 не са предвидени, той бе изваден и от Плана за възстановяване и устойчивост и не получи и европейски средства.

"Протонната терапия е метод, който се използва в европейските страни, не е експериментален метод. Нашите пациенти в момента са лишени от тази възможност за лечение, най-вече малките пациенти. Този метод има особени предимства при малките деца с онкологични заболявания", посочи в интервю за БНР проф. Иглика Михайлова от инициативния комитет за изграждането на центъра. Проф. Михайлова работи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Това е биологично по-ефективно лечение спрямо стандартното лечение, което сега се прилага. То дава възможност при максимално щадене на околните здрави тъкани и органи да се постигне оптимално въздействие върху тумора, поясни проф. Михайлова в предаването "Хоризонт до обед".

 

В Европа има около 30 протонни центрове. Цената на курс лъчелечение варира от 35 000 до 50 000 евро, уточни специалистът.

"Ако има такъв протонен център в нашата страна, биха се лекували всички подходящи пациенти и това е най-важното."

Такъв център липсва на Балканския полуостров и се очаква да има и пациенти от съседни страни, допълни тя.

 

Запитана каква сума е необходима, за да започне реализацията на протонния център, проф. Иглика Михайлова уточни, че "говорим за около 150 милиона евро".

Коментари