Публикация

Д-р Стамен Касалов, ендокринолог: Не може да има изисквания към лекарите, без да са обезпечени финансово

Д-р Стамен Касалов, ендокринолог: Не може да има изисквания към лекарите, без да са обезпечени финансово

Във виртуалната дискусия в CredoWeb, посветена на работата с електронни рецепти за предписване на антибиотици и антидиабетни лекарства, продължава активният професионален диалог между лекари, фармацевти и администрация. До момента в дискусията се включиха близо 1000 професионалисти.

Интересна гледна точка постави ендокринологът д-р Стамен Касалов, ето неговото мнение:

Всъщност, електронните рецепти са само част от процеса на електронизация в здравеопазването. При стартирането на процеса основен проблем бе в софтуера, а не в неумението на лекарите да работят с „нови технологии“. Нека започнем най-напред, че въпросът с цифровизацията на рецептите е и финансов въпрос.

Защо никой не отчита факта, че за да се изпише е-рецепта, лекарят трябва със собствени средства да финансира тази „държавна политика“?

Къде е софтуерът, който лекарят може да ползва свободно? В здравеопазването държавна политика следва да се финансира с държавни пари, а не да се бърка отново в джобовете на лекарите! Защо за да могат да лекуват, лекарите са принуждавани да купуват платен софтуер от частни фирми? И не просто да „купят“ софтуер, а да плащат инсталационни такси и допълнително да сключат абонаментен план, в някои случаи с шестмесечно или дори едногодишно предплащане. А ако си СИМП и в 2 дни от седмицата работиш в един МЦ, а други 2 дни от седмицата – в друг МЦ? Тогава плащаш 2  абонамента, при това в пълен обем и на всичкото отгоре може да няма никаква синхронизация между пациентските бази и прегледите в двата медицински центъра, защото в единия МЦ ползват софтуерния продукт на една фирма, а в другия – на друга. Освен това, ако със софтуера ще работи и мед. сестра, таксите могат да набъбнат двойно (и за нея трябва да се плаща абонамент). За каква „дигитализация“ говорим тогава въобще?!  А цените никак не са малки, особено за скромните и нискотехнологични възможности, които предлагат тези софтуерни продукти.

Обръщам внимание, че това не е софтуер, който е необходим пряко за работата на лекаря – а именно диагностика и лечение, а е чисто административен.

Проблемът е, че няма безплатна алтернатива, пък било то и с базови възможности. И всичкото това не защото този софтуер е необходим за процеса на диагностика и лечение, а за да се отчитат лекарите към държавните НЗОК, НЗИС и МЗ. Обръщам внимание, че един лекар-специалист може вече в практиката си да ползва „истински“ медицински софтуер(и) и лицензи, които също са скъпи, но за разлика от отчетния, са нужни за съответната апаратура, с която се извършва непосредствената смислена дейност -  диагностична и/или лечебна дейност, а не просто да се отчита към поредната държавна институция. Това е съвсем друг тип софтуер и съвсем друга тема, която няма да разисквам тук и сега. Мнението ми е за софтуера, който служи единствено за отчет към институциите в здравната система. Защо съответният софтуер за това не се предоставя свободно от съответните държавни институции, при положение, че той е нужен по-скоро на тях, а не на лекарите? Нали здравеопазването е приоритет! Къде е финансирането от държавата? Къде е елементарният свободен софтуер за отчет на дейността и прескрипция на лекарства, където с 1 профил да може да се логва лекарят, независимо в кой кабинет работи днес, утре или вдругиден? Създадоха само една апликация със срамно скромни възможности, изискваща най-ново поколение смарт устройства (телефон) за посещенията по домовете, а къде е тази за основната дейност в кабинета? И къде е софтуерът (апликацията) за дигитална регистрацията на прегледа? Нали преди да се изпише рецепта трябва да се извърши преглед (да се регистрира в НЗИС)! Нека кажа и това, че в началото тази апликация (софтуер) беше пълна с бъгове (грешки), при това с фундаментални грешки. Лекарят правилно отмята количество на медикамента – 1 оп., а в аптеките се вижда, че е назначено общо количество за целия курс на лечение – 1 табл. Просто бяха разменили надписите на бутоните... Това са фундаментални грешки. Как се допуска такъв софтуер директно в работен процес, без преди това да бъде тестван – за елементарни фундаментални грешки? Това е пълен абсурд!

И в заключение ще кажа, че аз като лекар-специалист не само мога, но и искам да работя дигитално, при условие, че ми се предостави свободно без инсталационни такси и абонаментни плащания, софтуер с прилично качество, с който да се отчитам. Може и да има лекари, които да имат някакви затруднения, но болшинството от лекарите биха могли да се справят чудесно с електронните рецепти, ако имаха достъп до свободен софтуер, който да бъде направен достатъчно грамотно (или поне без фундаментални бъгове и грешки).

Коментари

Браво колега!

Но проблема с ел. рецепти не е единствен.
За сметка на  лекаря е и освободените от такса с решения от ТЕЛК,не усавременената такса от 2.90 ,сегашната минимална заплата е 970 лв.един процент от нея е ясен.Плащане на ДДС на всеки закупен нов апарат .А ресторантьорите са освободени въпрос на преоритети.Лепсата на оценяване на лекарския труд и т.н.