Публикация

Промени в ръководството по медицинска онкология

Промени в ръководството по медицинска онкология

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение на Наредба № 11 от 17 октомври 2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология (обн. в ДВ, бр. 85 от 2019 г., изм. и доп. бр. 55 от 2021 г., изм. и доп. бр. 38 от 2022 г., попр. бр. 43 от 10.06.2022 г., изм. и доп. бр. 96 от 2022 г., изм. бр. 70 от 2023 г.).


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Настоящата промяна

се налага поради необходимостта от актуализиране и коригиране на дозовите режими и индикации за приложение на онкологичните лекарствени продукти, както и включването на нови лекарствени продукти и индикации, които предстои да получат реимбурсация.

 

Предвид факта, че фармако-терапевтичното ръководство е основен документ, който се използва от медицинските онколози в ежедневната им клинична практика, от особена важност е той да бъде възможно най-актуален и прецизен, за да се избегнат потенциални затруднения в правилното лечение на пациентите с онкологични заболявания, се посочва в мотивите към проекта.

Цели

Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми.


В съответствие с тази цел, в настоящия проект са актуализирани и коригирани дозови режими и индикации за приложение на лекарствени продукти, както и са отбелязани нови лекарствени продукти и индикации, които предстои да получат реимбурсация в страната ни. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинска специалност „Медицинска онкология“.

Очакваният резултат

от прилагането на проекта на фармако-терапевтично ръководство е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с онкологични заболявания.

Период на обществената консултация: 25.04.2024 г. – 24.05.2024 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: office@ncpr.bg

Прикачени файлове

motivi_24042024.pdf
nar-dop-ftr-infekc-18042024 (1).pdf

Коментари