Публикация

ВМА разкрива нови дейности, инвестира в кадри и най-модерната апаратура

ВМА разкрива нови дейности, инвестира в кадри и най-модерната апаратура

ВМА е притегателно място за работа и ще го направим още по-добро. Ще продължим да инвестираме в развитието на нашите специалисти, както и в най-модерната техника и разкриване на нови дейности. Ще продължим да реновираме и обновяваме всички военни болници в страната, защото нашата амбиция е да запазим водещото си място на най-високо технологичната болница в България, с кадри на световно ниво.


Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, по време на тържественото събрание за 132-рата годишнина от основаването на Академията.

Продължаваме да имаме финансова стабилност, без дългове

Само през настоящата година успяхме да инвестираме 18 милиона лева собствени средства. Повишихме доходите на нашите служители. Ще продължим да работим в тази насока, каза още той.

В приоритетите за следващата година са заложени още развитие на роботизирана хирургия

и внедряване на върховите технологии по отношение на диагностиката и лечението на пациентите.

 

След като направихме ВМА единствен център за чернодробна трансплантация с екипи, които са взаимозаменяеми, сега гледаме в бъдещето към бъбречните трансплантации. Имаме сертификат за тази дейност и договор с министерство на здравеопазването, обучихме собствени екипи в Румъния и Турция, допълни още генерал-майор проф. Мутафчийски.


Той за пореден път сподели

гордостта на ВМА – първите военни лекари

които завършиха и вече са разпределени във военните формирования: Именно те ни дават надеждата, че ВМА ще просперира.


И подчерта международното признание на ВМА, като изтъкна и отличните отзиви и награди, с които медиците под пагон се завръщат от мисиите зад граница.

Нещо друго, с което се гордеем, е изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен център. До момента в него са обучени 538 души: бойни санитари (263), по 18 души т.нар. цивилни и военни парамедици, 98 души са преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), пет екипа или 20 души, участващи в многонационални операции (Мали), както и 100 служители на министерство на правосъдието, военно разузнаване, Академията на МВР и други за оказване на спешна медицинска помощ в екстремни ситуации. През следващата година трябва да изградим и медицинския тренинг център за клинични специалности, в който ще има симулатори, на които да се упражняват различни манипулации и операции, добави още началникът на ВМА.

Колеги, всичко това е благодарение на вас. Очакват ни добри времена, тези времена ще ги направим ние. Благодаря ви за чудесната работа и за денонощните усилия. Благодаря ви за това, че до който и пациент да се допиташ, отговорът е един и същ: ВМА е различна болница. Продължавайте в същия дух, имате пълната подкрепа както на ръководството на ВМА, така и на политическото и военното ръководство на министерство на отбраната, каза още генерал-майор проф. Мутафчийски.

снимка: ВМА

Коментари

Това общество е длъжник на хората със зрителни увреждания! Не може тази специалност да продължава да се неглижира заради ината на настоящите специалисти! Окото е Оптична система от която зависи дали то ще вижда въобще и няма нищо общо с представите на представителите на днешните кадри в областа на Офталмологията в България и Огромната част от света! То иска Wavefront Аберометрия! - Прецизна диагностика, представяща реалния негов статус! И степен увреждане!  Което да подскаже начина по който на този зрителен орган може да му се помогне!  С нито един друг Боклук това не може да стане!