Публикация

При кампания в ИСУЛ: Рак на простатата е установен при 5 мъже

При кампания в ИСУЛ: Рак на простатата е установен при 5 мъже

Осемдесет мъже се възползваха от безплатните прегледи за рак на простатната жлеза, в рамките на кампанията Movember, в Клиниката по урология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, насочена към мъжкото здраве.


По време на инициативата са открити пет пациенти с рак на простатата. Това прави 6,25% от всички прегледали се и е близо до статистиката за заболяването.

При други пет мъже е установена доброкачествена хиперплазия

(увеличение) на простатата и те са насочени за оперативно лечение.

 

От пациентите, които са диагностицирани с рак на простатата, най-младият е на 59 години, а най-възрастният – на 78 години. Всички те са насочени за щадящо лечение с брахитерапия с ниска мощност на дозата, тъй като заболяването им е открито в ранен стадий.


Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственото място в България, където е въведена

 

Брахитерапия с ниска мощност на дозата при ранен карцином на простатната жлеза

 

Става въпрос за иновативен метод на вътретъканно облъчване, при който се избягва операцията и всички произтичащи от нея усложнения: изпускане на урина и проблеми в сексуалната функция. В центъра работят уролози, онколози, лъчетерапевти, медицински физици, анестезиолози, което позволява целият процес – от диагностичното уточняване до лечението и проследяването, да се извършва на едно място – в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. До момента по иновативния метод в него са третирани 45 пациенти, при които са постигнати отлични резултати.


Припомняме, че през ноември цялата Клиника по урология и андрология на столичната болница се включи в благотворителната инициатива. Прегледи се провеждаха всеки работен ден едновременно в два кабинета, което позволи на всеки, който имаше желание, да бъде прегледан и консултиран от уролозите на ИСУЛ.

 

Кампания Мовембър

В безплатните прегледи се включи и началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов

Според него профилактичните прегледи за рак на простатната жлеза трябва да станат задължителни, а пациенти, които ги пропускат или отказват да се явят, при установяване на карцином в напреднал стадий, следва да бъдат поканени да заплатят част от лечението си, защото с бездействието си са допринесли за напредване на болестта.

Коментари