Публикация

Д-р Спирдонов от ИСУЛ е поканен да презентира в Кеймбридж своите изобретения за диагностика на рака на гърдата

Д-р Спирдонов от ИСУЛ е поканен да презентира в Кеймбридж своите изобретения за диагностика на рака на гърдата

Д-р Йордан Спирдонов от Центъра за комплексно лечение на рака на гърдата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственият българин, който ще вземе участие в The 4th International Conference on Medical Imaging and Computer-Aided Diagnosis (MICAD2023) в Кеймбридж, Англия. Събитието, което е посветено на образната и компютър-навигираната диагностика, е едно от най-престижните, и събира специалисти от цял свят. Форматът му е хибриден – състои се от онлайн сесии и презентации на живо.

 

Д-р Спирдонов е поканен да изнесе на живо две презентации на 10 декември

 

а така също да се включи и в онлайн сесиите, които са предишния ден.


В първата презентация д-р Спирдонов ще представи изобретената от него подложка, която улеснява диагностиката при жени с рак на гърдата, за които има противопоказания за използване на ЯМР (златен стандарт в тази област). Благодарение на специално проектираната от известния образен диагностик подложка, вместо на ЯМР, изследването може да бъде проведено на скенер, като се запазва напълно точността на получения резултат. Това е особено важно при определяне на местоположението на лезията, размера и връзката с околните тъкани. До този момент 131 жени са били изследвани по новия начин.


Втората презентация на д-р Спирдонов отново е свързана с негово изобретение. Става въпрос за иновативен метод за вземане на тънкоиглена аспирационна биобсия под ехографски контрол, която също е част от процеса по уточняване и стадиране на карцинома на гърдата. Целта е с вземането на една проба да се получи по-голямо количество биопсичен материал, което пък от своя страна би подпомогнало диагностиката. Методът е тестван в продължение на 6 години в Центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и е показал отлични резултати.


Освен двете презентации, което вече е огромно постижение за реномирано събитие като MICAD2023, българските специалисти са получили одобрение за публикуване на две статии в специализираното списание на конференцията Lecture Notes in Electrical Engineering" series (ISSN: 1876-1100), което е под печат на световно известното издателство за научна и бизнес литература Springer.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари