Публикация

Специалисти от ВМА със сертификати за първа помощ при бедствия с множество жертви

Специалисти от ВМА със сертификати за първа помощ при бедствия с множество жертви

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) получиха официално сертификатите си за участие в проекта Valkyries, който се финансира от ЕС с цел подобряване на общоевропейската готовност и междусекторното сътрудничество за оказване на първа помощ при бедствия с множество жертви.

Всяка година по света се регистрират стотици катастрофални събития, свързани с природни бедствия

Доминиращи са наводненията, бурите и земетресенията, всички те водят до човешки и икономически загуби.


Хората в ситуации на бедствие често получават леки до сериозни наранявания и се нуждаят от незабавна подходяща животоспасяваща първа помощ. Обществото трябва да е подготвено да реагира на такова събитие. Ключови моменти за това са военното участие в помощ на граждански институции при катастрофални бедствия и внедряване на разработени съвместни практически алгоритми за подпомагане на населението при трансгранични бедствия.


Следвайки различни правила, процедури и стандарти при оказване на спешна помощ в различните страни от ЕС, военните и цивилните екипи могат да имат проблеми в комуникацията, взаимодействието и координацията помежду си. Така Valkyries предлага и изпълнява съвместни програми за обучение и сценарии за общи способности за реагиране при извънредни ситуации на граждански и военни екипи, както и съвместни гражданско-военни процедури при бедствия, аварии и катастрофи.

Проектът Valkyries включва няколко трансгранични сценария

един от които е Use Case (UC 3) България – Гърция, проведен 11 – 15.06.2023 г. в град Сандански. Силно земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер предизвика поредица от хуманитарни кризи и производствени аварии, застрашаващи живота на населението в българо-гръцката граница. Земетресението е довело до инцидент с множество пострадали (MCI) от двете страни на границата. Медицински екипи от българска страна, включително и от ВМА, пристигат своевременно в засегнатия район за идентифициране на жертвите и оказване на здравна помощ на пострадалите. Необходими са сътрудничество и координация между различни екипи за първа помощ от България и Гърция.

Ефективната координация и споделените отговорности

между военните структури и гражданските служби за оказване на първа помощ трудно биха могли да бъдат осъществени без нови технологични решения за комуникация и обмен на данни, както и платформи за оперативна съвместимост между тях.


Целта на проекта Valkyries е да анализира, подобри и демонстрира инфраструктури, протоколи и стандарти за обмен на данни, за да се повиши ефективността по време на развръщането на екипите за първа помощ и координацията при бедствия с множество жертви. С него се подкрепя устойчивостта на ЕС при бедствия чрез подобряване на способностите за позволяване на незабавна и координирана спешна реакция при сценарии на природни/провокирани катастрофи с множество жертви.

Коментари